Menu

Behandeling gehoor volwassene - Tinnitus

 Iemand met tinnitus (oorsuizen) neemt continu of wisselend een geluid waar (piepen, fluiten, suizen, brommen, zoemen en soms meerdere geluiden door elkaar) in het oor of hoofd zonder dat er een geluidsbron in de omgeving aanwezig is. De tinnitus kan zo belastend zijn dat er beperkingen ontstaan in het dagelijks functioneren. Bij Adelante kunt u terecht voor uitgebreid onderzoek, advies en de enige bewezen effectieve tinnitus behandeling.

Inhoud van deze pagina

Wat kan Adelante voor u betekenen?

De deskundigen van het tinnitusteam informeren u over tinnitus en kunnen vaststellen welke factoren of gedragingen leiden tot verergering van het oorsuizen. Op basis van een individuele analyse wordt een behandelplan opgesteld om een oplossing te bieden voor uw tinnitus. Uw hulpvraag staat centraal.

Onze gespecialiseerde tinnitusbehandeling

Adelante Audiologie & Communicatie heeft in de afgelopen jaren een nieuwe gespecialiseerde tinnitus behandeling ontwikkeld. In deze behandeling worden audiologische en psychologische methoden gecombineerd. Gebleken is dat mensen met tinnitusklachten vooral worden gehinderd door factoren als concentratieproblemen, slaapklachten, emotionele klachten en problemen in hun sociale leven die samenhangen met het oorsuizen. In een grootschalig onderzoek, uitgevoerd binnen Adelante in samenwerking met de Universiteit Maastricht, is deze gespecialiseerde tinnitusbehandeling zeer effectief gebleken in het verminderen van tinnitusklachten en hiermee in het verbeteren van de kwaliteit van leven van tinnituspatiënten.

Van tinnitus genezen is niet mogelijk. De behandeling is gericht op het ‘hertrainen’ van het brein in het waarnemen van het tinnitussignaal. In de afgelopen jaren hebben Adelante Audiologie & Communicatie en Maastricht University de ‘Stepped-care CGT-behandeling van tinnitus’ ontwikkeld: een trapsgewijze behandeling van tinnitus (oorsuizen) waarvan cognitieve gedragstherapie de kern vormt.

Multidisciplinaire benadering

De tinnitusbehandeling wordt bij Adelante Audiologie & Communicatie uitgevoerd door een multidisciplinair team dat gespecialiseerd is in tinnitus.
Onze tinnitusbehandeling  bestaat uit twee stappen. Ongeveer 50% van de patiënten is geholpen met de eerste stap van de behandeling (audiologie, tinnitusinformatiebijeenkomst en consult bij de psycholoog).

Indien nodig volgt de tweede stap: 12 weken groepsbehandeling. Bij deze groepsbehandeling worden naast de disciplines audiologie en psychologie ook bewegingstherapie en fysiotherapie ingezet. Zo nodig kan ook maatschappelijk werk ingeschakeld worden (in stap 1 of stap 2).

De tinnitusbehandeling van Adelante wordt aangeboden in Hoensbroek (1e en 2e stap) en Venlo-Blerick (alleen 1e stap, stap 2 vindt alleen in Hoensbroek plaats).

Meer informatie over tinnitus en de gespecialiseerde behandeling vindt u op deze pagina, onze flyer en onze tinnitusbrochure.

Aanmelden voor behandeling

Voor aanmelding van de tinnitusbehandeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of KNO-arts. Na ontvangst van de verwijzing krijgt u van ons een brief met het verzoek de bijgevoegde vragenlijsten in te vullen en te retourneren. We plaatsen u vervolgens op een wachtlijst en u ontvangt ongeveer 3 weken voor aanvang van de behandeling een schriftelijke oproep. In verband met maatregelen die zijn getroffen rondom het coronavirus kunnen we geen adequaat beeld geven van onze wachttijden.

Vergoeding tinnitusbehandeling

Sinds 1 januari 2019 worden de tinnitusbehandelingen vergoed binnen de basisverzekering.

Media

29 oktober 2019, reportage Dokters van Morgen - Susanne leerde door therapie omgaan met haar tinnitus:

Lees hier achtergrondinformatie over 'Tinnitus: Van maskeren naar toelaten'.

Februari 2019 - RTL Nieuws maakt reportage over onze tinnitusbehandeling

Lees hier het artikel dat in 2016 in Elsevier verscheen.

Bekijk onderstaande (ingekorte) reportage van de NCRV over de tinnitusbehandeling van Adelante: