Menu

Dyon Scheijen, klinisch fysicus – audioloog

Dyon Scheijen (47) is klinisch fysicus – audioloog bij Adelante Audiologie & Communicatie in Hoensbroek. Dyon heeft zich gespecialiseerd in tinnitus* (oorsuizen, red.). Mede door zijn toedoen staat Adelante anno 2017 op de kaart als dé tinnitusspecialist van Nederland. 

Dyon is een rasechte Limburger, afkomstig uit Valkenburg. Zijn hele studerende en werkende leven speelde en speelt zich af in de Euregio. Na zijn middelbare school koos hij ervoor om natuurkunde te gaan studeren in Aken. Dyon: “De universiteit in Aken is de grootste technische universiteit van Europa, dat weet bijna niemand. Natuurkunde was op de middelbare school mijn lievelingsvak. Uiteindelijk vond ik de studie te theoretisch, ik miste het sociale karakter, de mens. Omdat ik veel vrije tijd had tijdens mijn studie, ging ik rondkijken en op diverse plaatsen meekijken en stagelopen. Zo kwam ik bij Adelante terecht. Ik hielp enkele weken mee als audiologisch assistent in de patiëntenzorg en toen dacht ik: dit is het! Ik wilde zo graag verder in de audiologie. Daarom specialiseerde ik me na de opleiding natuurkunde vier jaar lang tot klinisch fysicus – audioloog in het Maastricht UMC+. Ik heb het honderdste geluk gehad dat ik tijdens deze specialisatie bij Adelante werd aangenomen. Vier jaar lang ben ik hier opgeleid. En nu, na 19 jaar, werk ik er nog steeds met veel plezier.”   

Tinnitusspecialist

“Tijdens mijn opleiding kreeg ik veel tinnituspatiënten onder ogen. Destijds was de redenatie: “we kunnen niets voor u betekenen en u alleen een gesprek met een psycholoog aanbieden”. Tinnitus was niet op te lossen, je moest maar leren leven met de – soms ontzettend heftige – piep in je oren. Dit vond ik frustrerend. Ik ben daarom, puur vanuit persoonlijke interesse, me meer en meer gaan verdiepen in tinnitus. Vanuit mijn studie in Aken wist ik van het bestaan van tinnitusklinieken in Duitsland. In mijn vrije tijd ging ik daar meekijken en ik ben een tinnituscursus gaan volgen in Groot-Brittannië. Ik dacht ‘dit moet anders kunnen bij Adelante’. En er werd naar me geluisterd. Zo had ik mijn eigen baan gecreëerd als tinnitusspecialist en mocht ik na mijn opleiding blijven.

Inmiddels kunnen we bij Adelante Audiologie & Communicatie heel erg veel betekenen voor tinnituspatiënten. Een multidisciplinair team met vele jonge enthousiaste collega’s staat klaar voor elke patiënt. Er is nu wel een heel goede tinnitusbehandeling voor handen die zijn nut meer dan bewezen heeft. De behandeling is gericht op het ‘hertrainen’ van het brein in het waarnemen van het tinnitussignaal. Dat doen we met cognitieve gedragstherapeutische technieken. Hierdoor heb je uiteindelijk geen of weinig last meer van de tinnitus. Het geluid blijft, maar valt niet meer op. Deze aanpak is dusdanig vernieuwend, en heeft zo’n groot succes, dat het landelijk opgepakt wordt, zelfs door zorgverzekeraars. Onze zorg is de enige zorg die wetenschappelijk getoetst is en kosteneffectief blijkt te zijn. Adelante is hierin landelijk koploper. Ik ben zó trots op wat we allemaal met ons team hebben bereikt.”

Passie voor het vak

“Het behandelen van een tinnituspatiënt vergt veel geduld, affiniteit en een bepaald gevoel”, vertelt Dyon. “Het moet je ding zijn, want de frustraties van een patiënt zijn vaak groot, de gevolgen van de aandoening enorm en het kost tijd om resultaat te boeken. Maar door zorg op maat, kunnen wij tinnituscliënten erg van dienst zijn.” Dyon is zó gepassioneerd door zijn vak dat hij meer en meer naar buiten treedt met zijn verhaal. Vanuit interesse en maatschappelijke betrokkenheid geeft hij regelmatig lezingen over tinnitus en zijn gerelateerde passie, gehoorverlies, of eigenlijk het voorkomen van gehoorverlies. “Ik kan zoveel betekenen, vooral voor jongeren, als het gaat over preventie. Ik voel het als mijn taak om mijn kennis te delen en om zo tinnitusklachten en gehoorverlies ten gevolge van luid geluid te voorkomen. Ik geef voorlichting op basisscholen (groep 7/8), op middelbare scholen en zelfs op Hogeschool Zuyd. Ik vertel bijvoorbeeld over het belang van goede gehoorbeschermers op festivals en bij concerten. Wist je dat je door het dragen van gehoorbescherming mensen in rumoer juist beter verstaat?”       

Art meets science

”Samen met Rilana Cima, onderzoeker bij het Kenniscentrum van Adelante en Universiteit Maastricht ben ik in 2005 gestart aan een promotietraject over tinnitus. Helaas ben ik moeten afhaken, het was niet mijn ding. Laat mij maar liever met de praktijk bezig zijn, daar ligt mijn affiniteit. Rilana ging door en heeft met haar artikel ‘Specialised treatment based on cognitive behaviour therapy versus usual care for tinnitus: a randomised controlled trial’ in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet het wereldnieuws gehaald. Ze werd zelfs geïnterviewd door BBC, CNN en nog vele andere nieuwszenders. Dit eerste artikel over het belang van een samenwerking tussen audiologie en psychologie voor de behandeling van tinnitus was zeer vernieuwend. Er werd zelfs in de pers geroepen dat er een einde gekomen was aan het tijdperk dat er niets te doen is aan tinnitus.

In deze drukke periode raakte ik overspannen. Geen fijne tijd, maar dit heeft mij uiteindelijk wel gebracht waar ik nu sta. Door gesprekken met een therapeut kreeg ik het advies mijn hobby schilderen meer te gaan oppakken. Schilderen was en is echt mijn uitlaatklep. Ik ben exposities gaan houden en door het succes  moest ik me zelfs inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Galerijen namen me daardoor nog serieuzer en het sneeuwbaleffect deed zijn verdere werk. Ik maak grote abstracte kunstwerken, waar ieder zijn eigen verhaal in kan zien. Het is nietszeggend, maar zegt toch heel veel. Het heeft hiermee raakvlakken met psychologie; ik merk dat mijn kunst echt wat losmaakt in mensen en dat ze mij hierdoor hun verhaal vertellen. Heel bijzonder. Inmiddels werk ik vier dagen voor Adelante en heb ik één ‘kunstdag’, wat ik echt nodig heb om mijn eigen balans te houden. Mijn grootste uitdaging is nu om mijn twee banen te combineren; momenteel ben ik akoestische panelen aan het ontwikkelen: grote kunstwerken die de akoestiek in een ruimte verbeteren. Ik wil een audioloog zijn die ook kunstwerken maakt. Hier geef ik lezingen over. Een combinatie van mijn twee allergrootste passies: ‘Art meets Science!’. ”

Doctor of the future

Dyon heeft een heel bijzonder moment beleefd in zijn leven, een moment dat in zijn geheugen gegrift staat. Hét moment waarop alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Tijdens een bezoek aan vrienden in San Diego bezocht hij het Balboa Park, een prachtig park vol met musea. “Dagen heb ik daar rond gelopen. Op één van de eerste dagen bezocht ik het natuurkundemuseum, Museum of Science. En opeens zag ik daar een grote foto van mezelf aan de wand hangen. Zó bizar, daar aan de andere kant van de wereld, precies op die plek! Een foto die mijn broer ooit had gemaakt, maar waarvan ik geen idee meer had dat hij bestond. Boven de foto stond ‘The doctor of the future (…)’. Ik kreeg er kippenvel van. Ik word er nu nog emotioneel van als ik eraan denk. Zoveel toeval, niet te bevatten. Het was net alsof deze reis nodig was, zo bestemd was. Enkele dagen later ontmoette ik in een ander museum een Duitse vrouw, waarmee ik in het Duits aan de praat raakte, later bleek zij de directrice van dat museum. Zij vroeg naar mijn werk en heeft uiteindelijk geregeld dat ik kon exposeren in het Museum of the Living Artist. Maar omdat mijn werken zo groot zijn, zou het verschepen me een vermogen hebben gekost. Uiteindelijk mocht ik – heel uniek – midden in het museum drie weken lang live schilderen. Ik heb vijf werken gemaakt die allemaal nog in de USA zijn. Het was een bijzondere reis die de rest van mijn leven heeft medebepaald. “ Inmiddels heeft ook Adelante schilderijen van Dyon aangekocht. Deze zijn in het gebouw van Adelante Audiologie & Communicatie in Hoensbroek te bewonderen.   

Schilderende Nijntje

“Ik haal het beste uit mezelf door samen te zijn, te kunnen delen met anderen. De interactie, het samen iets bereiken. Dat geldt voor mijn werk als audioloog; het is heel fijn om iets voor een cliënt te kunnen betekenen en om samen met het hele team en de cliënt dat traject in te gaan. Maar het geldt ook voor mijn kunst; als ik een werk in opdracht maak en de opdrachtgever is tevreden, dan geeft dat enorm veel energie. In beide gevallen een dankbaar samenspel. Ik ben trots op mijn werk, en trots dat ik voor Adelante mag werken. “ Dyon haalt een bedankkaartje tevoorschijn van een ex-cliënt; een kaart met een hele lievetekst en een afbeelding van een schilderende Nijntje. “Dat zegt wel genoeg, toch?“  

*Tinnitus is het waarnemen van een piep, brom, fluit, suis of ander geluid in het hoofd, of in één of beide oren, zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Onderzoeken wijzen uit dat het geluid in de hersenen ontstaat. Tinnitus is niet te genezen maar wel te behandelen.

Collage Dyon Scheijen