Menu

Gehoorschade door luide muziek

Vanuit een landelijke actie KNO (KNO PrevENT) is er steeds meer aandacht voor preventie van gehoorschade door luide muziek. Het is een onderwerp dat ook op scholen gelukkig meer aandacht krijgt. Daarom richt Adelante zich nu niet alleen op gehoorrevalidatie, maar ook op preventie van gehoorschade bij jongeren.

Inhoud van deze pagina

Voorkom gehoorschade

In onze huidige maatschappij worden we steeds meer geconfronteerd met luide muziek. Zeker voor jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar is het aanbod van luide muziek enorm: concerten, clubs, schoolfeestjes, maar ook de huidige mobiele muziekdragers en hoofdtelefoons geven de kans om luide muziek tot je te laten komen.

We weten ook dat luide geluiden op langere termijn gehoorbeschadiging tot gevolg kan hebben, waardoor communicatie in moeilijkere luistersituaties bijna onmogelijk is. Voorlichting aan jongeren, uitleg over wat geluid nu eigenlijk is, hoe luid is luid geluid en wanneer is het goed om goede gehoorbeschermers te gebruiken en wat zijn goede gehoorbeschermers? Het stellen van dit soort vragen is ontzettend belangrijk om jongeren al in een vroeg stadium te bereiken.

Drie tips om je gehoor te beschermen

Voorkom een piep in je oor 1

Neem minstens 2 meter afstand van een box en stel een volumebegrenzer in op je muziekspeler.

Voorkom een piep in je oor 2
Meet zelf het geluid met de gratis decibelmeter app die je kunt downloaden via oorcheck.nl/apps.

Voorkom een piep In je oor 3

Gun je oren rust en draag oordoppen als je uitgaat! Dat is boven de 80 decibel al aan te raden.

Lees de folder 'Voorkom een piep in je oor!' voor meer informatie.

Hoe goed hoor jij eigenlijk?

Hoe goed hoor jij eigenlijk? Doe de hoortest op www.oorcheck.nl van de Nationale Hoorstichting!

Doe de hoortest!