Menu

Noodgedwongen het roer om

14 april 2016

Het is voor velen een schrikbeeld en helaas voor nogal wat mensen de bittere realiteit. Je hebt een baan die helemaal naar je zin is en je kunt deze om fysieke of psychische redenen niet meer uitoefenen. Hoe gooi je dan het roer om en vind je nieuw werk dat ook bij je past?

Volgens arbeidsdeskundige Marnix Klerken van Adelante en Integrated Care Limburg is het heel persoonlijk hoe iemand in zo’n situatie reageert. “Er zijn mensen met relatief weinig beperkingen die niet meer werken. Maar er zijn ook mensen met dwarslaesie die toch carrière maken. Dat hangt sterk af van individuele factoren en hoe strijdbaar iemand is.” Arbeid komt vaak vrij snel bij revalidatie ter sprake. Een adviseur arbeid gaat ermee aan de slag.

Klerken: “Vaak moet je eerst door een periode van rouwverwerking, waarbij je afscheid neemt van je droombaan.” Edwin Magermans, adviseur arbeid bij Roessingh Arbeid, vult aan: “Vervolgens komt de vraag aan bod: wat kun jij nog wel en wat vind je leuk om te doen?” Magermans en zijn collega-adviseurs begeleiden mensen vooral door middel van een-op-eengesprekken, een andere methode is de beroepskeuzetest. Magermans: “Het werkt het beste als een cliënt zelf zijn mogelijkheden onderzoekt”.

Klerken typeert zijn aanpak als activerend. “Ik leg de verantwoordelijkheid bij de cliënt. De kern is dat jij dicht bij jezelf blijft. Bevlogen mensen zullen er graag iets van willen maken. Klerken heeft nog enkele tips voor arbeidsdeskundigen. “Een open deur eigenlijk, maar sluit aan bij de belevingswereld van de cliënt. Kijk naar mogelijkheden, niet naar beperkingen. En schoenmaker, blijf bij je leest. Je bent als arbeidsdeskundige geen psychische hulpverlener.”

Lees het volledige artikel.

Adelante’s team voor arbeidsreïntegratie helpt cliënten een volwaardige positie op de arbeidsmarkt te verwerven of te behouden. Dit ondanks hun gezondheidsbeperkingen, zoals een lichamelijke beperking. Wij richten ons niet op de beperkingen maar op de mogelijkheden, om hun het beste uit zichzelf te halen. 

Lees alle informatie.

Photodune -7747929-dream -job -ahead -m -e 1413923981113-300x 255

<toon alle berichten