Menu

“Ik kon wel zingen van vreugde”

25 januari 2018

Het leven van An Rosendaal (82) uit Valkenburg was lange tijd zwaar beperkt door een hevige evenwichtsstoornis. Dankzij het vestibulaire revalidatieprogramma van Adelante in samenwerking met MUMC+, kreeg haar leven niet alleen veel meer kleur maar leerde ze ook zichzelf open te stellen en te praten. En dat op haar 82ste!

Mevrouw Rosendaal is alleenstaand, heeft drie kinderen, drie kleinkinderen en één achterkleinkind. Ze is opgegroeid in de Achterhoek maar woont nu, na 18 verhuizingen, in Valkenburg waar ze veel tijd schilderend doorbrengt met vriend Leon ‘van de overkant’. Mevrouw Rosendaal komt uit een groot en sociaal gezin met veel kinderen en pleegkinderen. “Ik kreeg geleerd om niet te veel te praten, zelf mijn problemen op te lossen. Dingen die ik meemaakte stopte ik weg, ook hele hevige dingen zoals het verlies van mijn zoon na een bijna voldragen zwangerschap. Dit was een hele zware periode, maar er werd heel laconiek op gereageerd. Zo ging dat vroeger; het werd stilgezwegen, er mocht niet over gepraat worden. Met het ouder worden kwam dit allemaal weer naar boven. Toen ik in 2016 mijn zus lange tijd verzorgde na een herseninfarct, ging ik flitsen zien en werd ik duizelig. Dit was eigenlijk de druppel die mijn evenwichtsproblemen heeft uitgelokt. Vanaf dat moment had ik er voortdurend last van. Ik moest me constant overal aan vasthouden, het was vreselijk. Alles draaide en flitste. Mijn huis paste ik zelf aan door bijvoorbeeld overal stoelen te zetten; ik liep dan van stoel naar stoel.”

Via de huisarts kwam mevrouw Rosendaal terecht bij de KNO-arts in het MUMC+. Ook kwam ze bij een psycholoog terecht om te praten over het verlies van haar baby. Uiteindelijk werd ze door de KNO-arts doorverwezen naar Adelante voor vestibulaire revalidatie. Deze behandeling is gericht op het verminderen van duizeligheid, het verbeteren van de balans, verminderen van angst en verbeteren van dagelijkse activiteiten. “Ik greep deze kans met beide handen aan. Ik stond er volledig open voor, had niets te verliezen. Ik deed mee aan een soort onderzoek, hiermee zou ik ook anderen in de toekomst kunnen helpen. Dat wilde ik wel! Lees haar hele verhaal.

 

An Rosendaal_widget

<toon alle berichten