Menu

Ironman in het kwadraat

10 juni 2018

Ironman is een topsportevenement met 3,86 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. Het is een topprestatie als je de finish haalt. Maastrichtenaar Mathon van Eijsden voegt er nog een moeilijkheidsgraad aan toe. Eentje van vlees en bloed: zijn gehandicapte stadsgenoot Glenn Wijntjens, oud-revalidant van Adelante.

Een Ironman in het kwadraat. Dat omschrijft misschien het beste de uitdaging waar Mathon van Eijsden voor staat. Mathon gaat namelijk niet alleen zelf de sportuitdaging volbrengen, hij neemt daarbij Glenn Wijntjens op sleeptouw. Glenn leidt aan de spierziekte ataxie van Friedreich, die hem letterlijk steeds meer bewegingsvrijheid ontneemt. Droom van Glenn was echter ooit toch deel te nemen aan een groot sportevenement. Mathon maakt die droom werkelijkheid. Hij zwemt de Ironman met Glenn in een bootje, hij fietst met Glenn voorop en hij loopt de marathon met Glenn in een rolstoel. Gek? Mathon noemt het liever zijn grens verleggen. “Ik ben nooit echt een sportman geweest. Vorig jaar heb ik desondanks de Ironman volbracht na een jaar keihard trainen. Dat heb ik toen gedaan voor mijn vriend Charles Miga, die leidt aan spierziekte ALS. Ik heb geld ingezameld voor onderzoek naar ALS. Voor komende Ironman zocht ik een nieuwe uitdaging, naast geld bij elkaar brengen voor ALS.”

Dat wordt dus het financieel steunen van onderzoek naar ataxie van Friedreich. Een ziekte die, helaas, een gezicht krijgt in de persoon van Glenn Wijntjens. In januari benadert Mathon Glenn met zijn idee. “Ik wilde direct meedoen”, zegt Glenn. “Maar toen ik de afstanden hoorde, dacht ik wel: waar begint Mathon aan?” De twee spreken een aantal keer af en besluiten er vol voor te gaan. Complicerende factor: Mathon woont in Spanje en kan dus niet trainen samen met Glenn. Dat betekent dus alternatieve trainingsmethoden zoeken, voor Mathon, die in het dagelijks leven actief is als dj. “Soms gericht op extra uithoudingsvermogen, soms met extra gewicht. Alles om de situatie met Glenn zoveel mogelijk na te bootsen.” Glenn helpt zelf ook een handje mee. Door simpelweg af te vallen. Als Mathon hem benadert, weegt Glenn 85 kilo. Inmiddels zit hij op 72,5 kilo. “Ik wil naar de 70, want dat is voor Mathon natuurlijk iets eenvoudiger. Ik doe wat ik kan om mijn bijdrage te leveren. Ik eet koolhydraatarm, fitness veel en train met de handbike.”

Mathon heeft er gigantisch veel respect voor. “Als je ziet welk noodlot Glenn heeft getroffen en wat hij nu dan nog doet om zijn leven te leven en deel te nemen aan Ironman, geweldig. Daar wil ik voor gaan!” Glenn heeft omgedraaid ook veel respect voor Mathon. “Het is echt een enorme uitdaging, maar samen gaan we ervoor. En ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken.” Mathon knikt instemmend. “Wij gaan knallen samen!” 

Om Ironman te volbrengen, is echter nog geld nodig. Geld voor de aanschaf van de juiste materialen, voor de juiste voorbereidingen, maar ook voor het goede doel, onderzoek naar de spierziekten ALS en ataxie van Friedreich. Glenn en Mathon steunen kan via bankrekeningnummer NL57 SNSB 09385675 tnv DJ Stop ALS. Meer weten? Kijk op www.teamsuper-maan.com 

https://www.facebook.com/TeamSuper-maan-1530895333685016/

https://www.instagram.com/team_super_maan/

<toon alle berichten