Menu

Adelante neemt robotsysteem ZeroG in gebruik

9 mei 2019

Revalidanten lopen geen risico meer om te vallen, worden uitgedaagd en kunnen hun grenzen meer opzoeken. Ook therapeuten hebben baat bij het robotsysteem ZeroG dat op een dynamische manier gewichtsondersteuning biedt. Zo hoeven zij minder lichamelijke kracht in te zetten. Vandaag heeft Adelante in Hoensbroek dit systeem in gebruik genomen.

Adelante heeft met 46 meter het langste railsysteem van Europa. Het systeem gaat gebruikt worden door revalidanten die moeite hebben met lopen of evenwicht. Cliënten kunnen heel wat meters afleggen en trainen en worden door ZeroG ondersteund bij verschillende activiteiten zoals lopen, traplopen, van zit tot stand komen en sport en spel. Daarbij is veiligheid gegarandeerd en worden ze uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. Ze kunnen intensiever trainen en tijdens de revalidatie eerder starten met trainen omdat de hoeveelheid ondersteuning door ZeroG per cliënt op maat ingesteld kan worden. Een cliënt die net start met revalideren kan dus veel gewichtsondersteuning krijgen, iemand die al langer revalideert kan met minder ondersteuning oefenen. Deze intensieve en individuele training kan een gunstig effect hebben op de duur van het revalidatietraject.

Adelante zet de ZeroG ook op een iets andere manier in dan elders. Revalidatie bij Adelante verloopt in theorie in drie fases: op functieniveau, daarna op activiteitenniveau en als laatste op participatieniveau. Cliënten kunnen in alle drie de fases getraind worden met de ZeroG. Het systeem bij Adelante start in een oefenzaal, gaat dan met een bocht een deur door en loopt vervolgens door een openbare gang. Dit bijzondere traject laat toe dat er in de eerste fase getraind wordt op onder andere kracht en uithoudingsvermogen en in de tweede fase op activiteiten als lopen en traplopen. In de derde fase richt de training zich op het toepassen van activiteiten in situaties uit het dagelijks leven zoals lopen in een woonkamer, taken aan een keukenblok uitvoeren en door de gang lopen met de uitdagingen van tegenliggers.

<toon alle berichten