Menu

Exposure in vivo bij chronische pijnklachten bij volwassenen

Exposure in Vivo (EXP) is een cognitieve gedragstherapie die opgezet is voor mensen met (langdurige) pijnklachten die een verhoogde mate van aan pijn gerelateerde angst rapporteren. Bij EXP ligt de nadruk niet op het controleren van de pijn, maar op het verminderen van de angstreactie door herhaalde blootstelling (exposure) aan bepaalde bewegingen. Tijdens de EXP wordt geleerd dat bepaalde bewegingen en de daarbij optredende pijn of andersoortige lichamelijke signalen niet langer een aversieve gebeurtenis voorspellen. Tevens zorgt de nieuwe ervaring ervoor dat catastroferende gedachten worden bijgesteld. Op termijn neemt de dreigwaarde van bewegen af, wat vervolgens een positieve invloed heeft op het vermijdingsgedrag en mogelijk herstel.

Inhoud van deze pagina

Doel

In deze cursus worden interdisciplinaire teams ingeleid in EXP, zodat deze therapie toegepast kan worden binnen revalidatiebehandelingen voor chronische pijn/ de chronische pijnrevalidatie.

Inhoud

Introductiecursus
De EXP introductiecursus van een halve dag is gericht op kennisoverdracht met betrekking tot pijn en het kennismaken met EXP. Middels theorie en praktijkvoorbeelden leer je meer over EXP herkennen.
Aantal deelnemers: max. 30

Basiscursus
De tweedaagse EXP basiscursus is interactief. Je past de geleerde theorie uit de introductiecursus toe. Denk aan het uitvoeren van een intake, opstellen angsthiërarchie, het geven van een medische educatie en het uitleggen van de behandel rationale ten behoeve van de EXP. Je gaat actief aan de slag gaat met het oefenen van deze vaardigheden en technieken in de uitvoer van de EXP bij (chronische) pijnpatiënten. Ook wordt stilgestaan bij generalisatie van de EXP, complicerende factoren die tijdens de EXP kunnen optreden en terugval preventie. Je krijgt constructieve feedback op oefensituaties en kan hiermee gaan oefenen in de praktijk Aantal deelnemers: max. 16

Verdiepingscursus
Tijdens de tweedaagse EXP verdiepingscursus ga je aan de slag met eigen casuïstiek. Je oefent volop, krijgt feedback op het eigen functioneren in werksituaties en leert om EXP zelfstandig toe te passen als behandelmethode.
Aantal deelnemers: max. 16

Accreditatiepunten
Kan aangevraagd worden.

Doelgroep
Revalidatiearts, psycholoog/ psychotherapeut/ gedragstherapeut, fysiotherapeut en ergotherapeut in de pijnrevalidatie. Minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.

Opleider
Professionals van Adelante waaronder
Dr. Jeroen de Jong, gedragstherapeut / bewegingswetenschapper
Drs. Marlies den Hollander, psycholoog/ gedragstherapeut

Locatie
In-company

Certificaat
Ja

Meer informatie over Expertisecentrum Pijn en Revalidatie.

Aanmelden voor deze cursus kan door een mail te sturen naar academie@adelante-zorggroep.nl