Menu

Christoph Loo en Marieke van Beugen

“Adelante, de universiteit van Maastricht en azM werken al langer samen aan onderzoek, innovatie en academisering van de revalidatiezorg in Limburg. Nu plukken we de vruchten van onze sterke band, want er gebeurt veel in onze zorg. Structurele samenwerking komt ten goede aan de (internationale) zichtbaarheid en slagvaardigheid van de innovaties die onder de vlag van de partners ontwikkeld worden. Dit zijn projecten waarmee we de kwaliteit van de zorg hoog houden én de zorg ook betaalbaar houden. Tegelijk maakt de ziekenhuispoli in het azM het mogelijk om onze specialistische zorg laagdrempelig aan te bieden. Vooral de cliënt profiteert dan ook van deze samenwerking die óók in de toekomst toprevalidatiezorg mogelijk maakt in Limburg.”

Christoph Loo en Marieke van Beugen

1 + 1 = 3

In 2014 start een intensieve samenwerking tussen Adelante en Maastricht UMC+. Deze samenwerking mondt in 2015 uit in een revalidatieafdeling van Adelante in het azM.

De grensverleggende samenwerking tussen Maastricht UMC+ en Adelante komt niet uit de lucht vallen! Beide partners merken dat de druk op de revalidatiezorg in Limburg, mede door de vergrijzing, toeneemt. Structurele samenwerking biedt zowel organisatorisch als medisch-inhoudelijk mogelijkheden om een extra impuls te geven aan de kwaliteit en continuïteit van de revalidatiezorg in Limburg en de Euregio.

Het mes van de samenwerking snijdt aan twee kanten. De revalidatieafdeling blijft op de locatie van MUMC+. Adelante wil landelijk, zelfs internationaal expert zijn als het gaat om complexe revalidatiezorg en tegelijk toegankelijk zijn voor de groeiende groep patiënten die baat heeft bij laagdrempelige revalidatiezorg. Naast de locatie in Hoensbroek zijn de revalidatiepoli’s in Atrium MC en azM belangrijke toegangspoorten tot deze zorg. Ten slotte biedt de samenwerking kansen om de verdere academisering van de revalidatiegeneeskunde, die onder de vlag van MUMC+ en Adelante Kenniscentrum plaatsvindt, gestalte te geven.

Primeur

In de Nederlandse zorg is het nieuw dat een zorgpartner een revalidatieafdeling runt in een ziekenhuis. Alleen het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam heeft deze stap eerder gezet. MUMC+ en Adelante hebben vertrouwen in hun gezamenlijke toekomst. “Samen kunnen we de kwaliteit van de zorg hoog houden en ervoor zorgen dat de patiënt in onze regio óók in de toekomst zeker is van kwalitatief goede revalidatiezorg dicht bij huis.” Kortom: structurele samenwerking levert hier méér op dan de som der delen: 1+1=3!