Menu

Diabetes bij jongeren

Diabetes onder controle houden is niet altijd even makkelijk. Het betekent continu nadenken bij alles wat je doet. Daarnaast heeft diabetes ook grote impact op de directe omgeving van de jongere. Het hele gezinsleven, maar ook het participeren in zijn sociale omgeving kan onder grote druk komen te staan. Vanuit dit perspectief staat niet alleen de jongere en zijn diabetes centraal, maar wordt het hele gezin en de omgeving meegenomen in het korte en intensieve behandelprogramma GRIP.

Inhoud van deze pagina

GRIP: programma voor jongeren met diabetes

Met diabetes kun je in principe alles, zolang je maar weet wat jouw lichaam aankan én je op tijd maatregelen treft waarmee je je bloedglucosespiegel in balans houdt. Met andere woorden: als je de diabetes onder controle hebt, heb je ook grip op je leven. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Om te voorkomen dat je gezondheidsklachten krijgt door je diabetes en hiervoor opgenomen moet worden in het ziekenhuis, of dat je door ziekteverzuim achter raakt op school, heeft Adelante GRIP ontwikkeld; een kort en intensief behandelprogramma voor jongeren met chronische aandoeningen zoals diabetes. Samen kijken we wat er nodig is zodat jij jouw diabetes weer onder de knie krijgt en zo optimaal mogelijk verder kan!

Wat doet diabetes met je?

Zelfstandig voor je diabetes zorgen is een hele klus. Nadenken bij wat je eet en het tellen van de koolhydraten die in dat eten zitten, nadenken bij wat je doet en hoeveel insuline je daarvoor moet spuiten of bolussen. Daarnaast moet je ook rekening houden met andere factoren zoals sporten, gezond eten en lessen op school. Sommige jongeren schamen zich, zijn bang om dik te worden, willen niet anders zijn of vinden het vervelend om in het bijzijn van anderen te spuiten. Hoe moet je om gaan met zaken als roken en alcohol en de risico’s die daarbij horen? Wat doe je met je diabetes op feestjes, of als je ziek bent? Bij jongeren komt het daarom vaak voor dat ze niet goed genoeg voor zichzelf zorgen. Maar met diabetes is dat erg gevaarlijk voor je gezondheid nu en in de toekomst!

Opletten met diabetes

Het is belangrijk dat de bloedglucosewaarden niet  te veel schommelen. Als je regelmatig hypo’s of hypers hebt, kun je ontregeld raken. Soms is dan zelfs een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Ook langdurige verhoogde bloedglucosewaarden kunnen op den duur zorgen voor nare gevolgen die complicaties worden genoemd. Dat zijn bijvoorbeeld problemen met je ogen, je hart, je voeten of je nieren. Het verraderlijke is dat je vaak weinig merkt van hoge bloedglucosewaarden in het bloed. Je voelt je niet echt anders. Pas na jaren kun je last krijgen van complicaties. Daarom is het zo belangrijk om je diabetes goed onder controle te krijgen.

Meer informatie voor cliënten en verwijzers

Lees hier alle informatie over ons korte en intensieve behandelprogramma GRIP, voor jongeren met een chronische aandoening. Is je vraag: hoe kan ik aangenamer leven met diabetes? Lees dan onze folder. Spreekt GRIP jou aan? Neem dan vandaag nog contact met ons op via 045 - 528 28 50 of stuur ons een email.

Bent u een verwijzer? Download ons aanmeldformulier