Menu

Cerebrovasculair accident (CVA)

Zorgpartners Adelante en Cicero Zorggroep hebben samen op de locatie van Adelante in Hoensbroek de CVA Stepped Care Unit geopend. Dit is een gezamenlijke revalidatieafdeling voor patiënten die herstellen van een CVA (beroerte), ook wel hersenbloeding of herseninfarct genoemd. Deze krachtenbundeling zorgt ervoor dat patiënten niet te lang in het ziekenhuis op een (klinische) revalidatieplek hoeven te wachten en snel met therapie kunnen starten.

Inhoud van deze pagina

Beroerte

Een beroerte of CVA kan veroorzaakt worden door:

 • Een hersenbloeding
  Een beroerte veroorzaakt wordt door een kapot bloedvat of meerdere bloedvaten in de hersenen. 
 • Een herseninfarct
  Een beroerte veroorzaakt door een afgesloten bloedvat in de hersenen. Een vernauwd bloedvat kan de oorzaak zijn, een bloedpropje (bloedstolsel) door hartritmestoornissen of gebreken aan de hartklep die stolsels laat vormen. 
 • Een TIA
  Dit is een lichte beroerte door een tijdelijke afsluiting van een bloedvat. De afsluiting geeft een tekort aan bloed (zuurstof en voeding) in bepaalde hersencellen. Een TIA duurt nooit langer dan 24 uur.
 • Sinustrombose of CVT
  In de afvoerende hersenvaten kan een bloedprop of meerdere bloedproppen zitten. Dat wordt ook wel Cerebrale veneuze trombose (CVT) genoemd.
 • Vaatwandproblemen

Behandeling

De krachtenbundeling van beide zorgorganisaties zorgt ervoor dat patiënten na een beroerte gemiddeld 10 dagen korter in het ziekenhuis hoeven te blijven. En zo veel sneller kunnen starten met revalidatie. Dit laatste, zo wijst onderzoek uit, vergroot de kans op herstel aanzienlijk.

Om ervoor te zorgen dat de patiënt de zorg en therapie krijgt die nodig is, vindt eerst een uitgebreide intake plaats. Vervolgens wordt het revalidatietraject vastgesteld en start de behandeling. Hierbij zijn grofweg twee behandelroutes mogelijk:

 • Adelante heeft veel ervaring met medisch specialistische revalidatie van, vaak jongere, patiënten. De revalidatie is gericht op het oppakken van het leven in al zijn facetten, zoals werk en gezin.
 • Cicero heeft juist veel ervaring met geriatrische revalidatiezorg voor ouderen en mensen met bijkomende gezondheidsproblematiek.

De samenwerking en deskundigheid van beide organisaties zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk, de best passende behandeling krijgt.

Multidisciplinaire benadering

Vanuit de visie ‘haal het beste uit jezelf’, zoeken we met u naar uw mogelijkheden om op eigen kracht te blijven deelnemen aan de samenleving. We zijn benieuwd naar uw ervaringen en wat de veranderingen in uw leven en gezondheid voor u betekenen. Dat doen we met een mulitidisciplinair team van deskundigen. Lees meer.