debuginfo

culture: nl-NL
Uit de dictionary Uw zoekterm
Menu

Facialis parese

Maak een keuze: < terug naar Revalidatie volwassenen

Adelante Volwassenenrevalidatie is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een aangezichtsverlamming (facialis parese). Deze verlamming ontstaat als de aangezichtszenuwen zijn beschadigd. Deze zenuwen zorgen ervoor dat u uw ogen en mond kunt openen en sluiten en bepalen voor een klein deel de smaak. 

Wat is facialis parese?

Facialis parese is een aangezichtsverlamming. De aangezichtszenuw is erg kwetsbaar. Deze loopt door een nauw kanaal in de schedel achter het oor. Wanneer deze zenuw ontstoken raakt en opzwelt, functioneert deze minder. Het gevolg is dat de spieren in het gezicht onvoldoende geactiveerd worden. Daardoor treedt in de betreffende gezichtshelft een verlamming of beperking in de bewegingsmogelijkheden op. Hierdoor ontstaan spraakproblemen, een gestoorde mimiek, problemen met kauwen, beperkte sluiting van het ooglid, heftig tranen, gehoorsveranderingen, smaakveranderingen en een verminderde neusdoorgankelijkheid.

Een aangezichtsverlamming kan ontstaan door bijvoorbeeld een aangeboren ziekte, schedelletsel, een tumor, oorontsteking of de ziekte van Lyme.

Multidisciplinaire aanpak

Een perifere facialis parese behandel je nooit alleen. Uniek aan de behandeling van Adelante in Hoensbroek is de multidisciplinaire benadering met een team van diverse specialisten waaronder een revalidatiearts, logopedist, psycholoog en fysiotherapeut. Met een multidisciplinaire aanpak kunnen we de patiënten waarbij het spontane herstel na vier weken niet volledig is toch revalideren.