Menu

Tim Mullens

Tim Mullens (33) uit Neerbeek is bewegingsagoog bij Adelante in Hoensbroek. Hij werkt zo’n acht jaar bij Adelante, waar hij na zijn CIOS-stage en een sportief uitstapje naar het buitenland is gebleven. Tim is getrouwd met Joy en is trotse vader van dochter Bloem (5) en zoon Pip (2). Tim is niet alleen voor Adelante elke dag met sport bezig, hij is ook nog eens captain bij OCI-LIONS, de eredivisie handbalclub uit Sittard-Geleen waarvoor hij zeven keer per week traint. 

“Als bewegingsagoog gebruik ik sporten en bewegen als middel om te voldoen aan hulpvragen van revalidanten. Zodra een revalidant een hulpvraag heeft, waarbij sport en bewegen een meerwaarde kan betekenen, komt deze  bij mij of één van mijn collega’s terecht. Een bewegingsagoog werkt niet - zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut - voor de afdeling CVA of dwarslaesie. Wij werken diagnoseoverstijgend, veel in groepen. Zo kan bijvoorbeeld een fitnessgroep of een sportgroep uit revalidanten van verschillende diagnosegroepen bestaan, maar met een identieke hulpvraag. Wij werken samen met andere disciplines en maken op deze wijze deel uit van een behandelteam.

Vraaggerichte zorg
Bij ons komen veelal  hulpvragen terecht op het gebied van motorische vaardigheden. Maar we leren de revalidant ook opnieuw fietsen of zwemmen. Adelante biedt vraaggerichte zorg. De cliënt geeft aan wat hij wil. Lopen, boodschappen doen, fietsen… Met zulke vragen gaan wij aan de slag. Eén van de revalidanten heeft bijvoorbeeld in het verleden breakdance gedaan en wil dit graag weer oppakken. Lijkt lastig met een onderbeenamputatie en twee krukken, maar hij is nu onderdeel van een succesvolle breakdancegroep. Samen bekijken we de mogelijkheden. Ons streven is dat mensen niet alleen tijdens het revalidatietraject bewegen, maar ook erna. Hiervoor zoekt ons sportloket bijvoorbeeld – eventueel aangepaste - sportverenigingen voor ze.

Adelante on Wheels
Onlangs heb ik mijn masterthesis afgerond voor de masteropleiding Sport- en Beweeginnovatie aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Adelante heeft mijn studie volledig gefaciliteerd. Zij hebben er letterlijk voor gezorgd dat ik het beste uit mezelf heb kunnen halen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Vanuit mijn studie heb ik samen met een werkgroep een innovatieplan geschreven dat we momenteel aan het implementeren zijn binnen Adelante. Het product van dit innovatieplan is ‘Adelante on Wheels’; een heus handbike expertisecentrum. We hopen dit jaar nog een vereniging te hebben staan met een KNWU licentie.

Samen iets bereiken
Toch haal ik het meeste plezier uit werken met mensen. Patiënten helpen, ervoor zorgen dat ze zo gezond mogelijk naar huis gaan en kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dat geeft mij voldoening. Na een traumatische gebeurtenis kan ik helpen met het terug vinden van hun geluk. Echt vooruitgang zien, dat is de primaire reden waarom ik mijn werk doe. Ik krijg door mijn werk een band met cliënten. Ik zie ze intensief in de moeilijkste periode van hun leven. Je krijgt een gevoel van samen iets bereikt hebben. Er zijn zelfs ex-revalidanten die naar mijn handbalwedstrijden komen kijken. 

Door mijn werk bij Adelante ben ik veranderd als persoon, zeker door jonge patiënten. Het heeft me laten inzien hoe vergankelijk het leven is en dat heeft wel even impact gehad.”