Menu

Frans Stekelenburg

“Mijn hoofd is absoluut niet meer zo vol als het was”

2017 - Frans Stekelenburg (37) heeft een chronisch pijnsyndroom. Hij vertelt over het belang van het Adelante Sportloket tijdens en na zijn revalidatie. Dankzij het Sportloket doet hij onder andere aan yoga wat hem enorm helpt om rust in zijn hoofd te krijgen.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

Sportloket


Chronische pijn

“Als kind had ik al last van depressies. Ik heb geen fijne jeugd gehad en de mentale spanningen gingen zich steeds meer lichamelijk uiten. Ik probeerde door te gaan maar het beheerste mijn hele leven en het ging niet meer.  Er moest iets gebeuren.Toen ik jong was had ik regelmatig last van zware hoofdpijn en bij het ouder worden kwamen er steeds meer klachten bij. Een gespannen nek, het gevoel flauw te vallen, de pijn in mijn rug; de spanning sloot als het ware mijn lichaam af en drukte op spieren en zenuwen. Ik ging daarom dingen laten en de spanningen beheersten mijn hele leven; mijn relatie, mijn werk en mijn denken. Alles vloeide uit mij en niets interesseerde mij meer. Ik piekerde, ging met mezelf in gevecht, haatte mezelf en had vooral nergens meer zin in of behoefte aan.”

“Via de bedrijfsarts kwam ik terecht bij ‘mindfullness’; daar had ik veel gesprekken. Ik ging ook naar de huisarts en naar de psycholoog en merkte dat praten prettig was en ik daar echt iets aan had.  Ik ging beter in mijn vel zitten maar de lichamelijke spanningen namen toe. Ik snapte daar niets van en begon alles te ontwijken. Uiteindelijk werd ik naar Adelante verwezen maar echt hoop op beter had ik niet. Ik zat in een vicieuze cirkel met de gedachte dat als ik beweeg het erger wordt. Ik leerde dat het juist andersom werkt. Ik moest vijf  oefeningen kiezen die ik elke dag moest doen. Al snel voelde ik me beter en zag in dat ik het helemaal bij het verkeerde eind had gehad. De spanning en pijn kwamen wel opzetten maar waren na een paar minuten weer weg en het werd niet erger. Mijn conditie werd beter, kracht en mobiliteit namen toe en de klachten namen af. Ik ging weer leuke dingen doen en meteen ging het beter met mij. Ik zag in dat ik hier iets had dat mijn leven kon veranderen. De spanning was er nog maar het beheerste mijn leven niet meer.”

“Tijdens mijn revalidatie deed ik aan zwemmen, badminton, fitness en nam ik deel aan een sportgroep. Ik geef nu de voorkeur aan thuis sporten. Fysiek ben ik goed bezig hoorde ik in een gesprek met het Sportloket van Adelante, maar zij attendeerden mij erop dat ik niets doe aan ontspanning in mijn hoofd. Het Sportloket bracht me op het idee om eens yoga te proberen.  Vooraf leek mij dat zweverig maar inmiddels wist ik ook dat iets soms anders is dan het lijkt. Verder wilde ik graag een band met Adelante houden en revalidanten ontmoeten. En dus probeerde ik yoga. De uitleg vooraf is heel leerzaam om met mijn spanningen om te gaan en ik kan het goed gebruiken in het dagelijks leven. Ik ga na de yoga anders naar buiten dan ik binnen kwam. Dat had ik de eerste keer al meteen gemerkt. Vooral de ademhalingsoefeningen vind ik prettig. Je bent bewust in het hier en nu bezig en niet met andere dingen in je hoofd. Dit is mijn tijd en de rest moet wachten. Het geeft me meer rust in mijn hoofd.”