Menu

Naomi Altmeyer en Mike Penders

“Door weer en wind overwinnen we samen alles”

2016 - Mike Penders en Naomi Altmeyer vormen het eerste ‘Villa Franca koppel’. Ze leerden elkaar kennen toen Naomi in oktober 2011 bij Villa Franca* in Heerlen kwam wonen. Mike woonde er toen net vier maanden. Inmiddels hebben ze al bijna vijf jaar een relatie en zijn ze onlangs gaan samenwonen in Kerkrade. Een bijzonder uitdagende stap naar zelfstandigheid.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?


Wonen en woontrainen

 

Lees ook het verhaal van:

 

Marjolein Rinkens

 

Martijn Welling

 

Jacintha Veldt

 

Aron Coolen

Mike en Naomi (beide 22) wonen sinds augustus 2016 samen in een ruim appartement. Volledig zelfstandig, maar vanwege Mikes rolstoelafhankelijkheid wel met de back up van Fokus. Als er iets gebeurt kan Mike op een alarm om zijn pols drukken zodat er snel hulp komt. Ook verleent Fokus naar wens assistentie bij dagelijkse levensverrichtingen. Het samenwonen en de zelfstandigheid bevalt Mike en Naomi supergoed. Naomi: “We vullen elkaar heel goed aan en helpen elkaar. En eindelijk mogen we gewoon onbeperkt samen zijn, dat is fijn.”

Al veel bereikt
Mike is geboren met een erfelijke zenuwaandoening en spasticiteit waardoor hij niet kan lopen en in een rolstoel zit. Mike was 17 toen hij besloot op zichzelf te willen gaan wonen. “Van jongs af aan wilde ik een normaal leven leiden; gewoon naar school, een betaalde baan en op mezelf wonen. Ik ging naar de Adelante mytylschool in Valkenburg, vervolgens naar het Da Capo college en nog naar het REA college. Inmiddels werk ik al sinds februari 2013 bij de Belastingdienst waar ik een administratieve functie heb. Op mijn 17e hoorde ik via Adelante Schaakt, waar ik wekelijks schaakte, van Villa Franca. Dat leek me wel wat, trainen om volledig zelfstandig te wonen. Mijn moeder vond het lastig om me los te laten maar wilde me deze kans niet ontnemen. Het wonen in Villa Franca beviel heel goed. Ik leerde er heel veel praktische zaken die mijn moeder eerst allemaal voor me deed. Daarnaast vond ik de omgang met de groep te gek. We waren echt vrienden.” En het werd allemaal nog leuker toen Naomi in oktober 2011 bij Villa Franca ging wonen.

Thuiskomen
Naomi is geboren met hemiplegie, eenzijdige verlamming aan haar rechterzijde. Ook heeft ze epilepsie. Naomi kan stukken lopen en ook haar rechterarm deels gebruiken, maar wel beperkt. Ze heeft een scootmobiel en wil in de nabije toekomst graag een epilepsiehond om zich zekerder te voelen buitenshuis. Ze volgt momenteel een thuisstudie PDB (praktijk diploma boekhouden).  Naomi ging wegens een onstabiele thuissituatie al op haar 15e uit huis. “Het was moeilijk, maar ik koos voor mezelf, ik wilde aan mijn eigen toekomst werken”, vertelt Naomi.  Ze woonde een jaar in woonvorm de Raesdonck van Adelante in Valkenburg. Hier ging ze ook naar de mytylschool. Op haar 17e kon ze bij Villa Franca terecht, een plek die veel beter bij haar paste, met name vanwege de aanwezigheid van leeftijdsgenootjes. “Het wonen bij Villa Franca voelde als een warm bad voor mij, als thuiskomen. Ik ben een chaoot. De begeleiding hielp me structuur aanbrengen in een week, iets wat ik erg nodig had. En ja, toen ik Mike voor het eerst zag, dacht ik meteen ‘wauw!’.

Standvastige relatie
Op de elfde van de elfde in 2011 sloeg de vonk tussen Naomi en Mike echt over. Naomi: “De reacties van de groep en ook van onze familie op onze relatie waren heel leuk. Iedereen was blij voor ons. De begeleiding moest wel even wennen; zo’n serieuze relatie hadden ze nog nooit meegemaakt en dus moesten ze een manier vinden om hiermee om te gaan. Er werden regels met ons afgesproken over wanneer en hoe vaak we samen op onze kamer mochten zijn. Dat was soms wel moeilijk, ze waren best streng. Maar naarmate we langer samen waren ging het allemaal wat makkelijker.” Mike vult haar aan: “We hadden trouwens wel allebei dezelfde instelling; we zijn hier niet voor niks gekomen. We wilden allebei onze woontraining afmaken en onze vastgestelde doelen behalen. En dat is gelukt!”

Volgende stap
Toen Mike in december 2012 weg ging uit Villa Franca omdat hij klaar was voor de volgende stap, Intensieve Thuisbegeleiding (ITB) (zelfstandig wonen met begeleiding, red.), was dat even slikken voor beiden. Mike: “We waren bijna altijd samen en nu opeens niet meer. Gelukkig kwam Naomi  een jaar later schuin boven mij wonen, ook via ITB. In de loop van 2014 hebben we aangekaart dat we graag wilden gaan samenwonen omdat onze relatie heel serieus was. Uiteindelijk zijn we pas afgelopen augustus daadwerkelijk kunnen gaan verhuizen en écht samenwonen.”

Elkaar helpen
Mike en Naomi vullen elkaar geestelijk én lichamelijk bijzonder goed aan. Doordat Naomi haar rechterhand bijvoorbeeld niet goed kan gebruiken, is koffie maken voor haar lastig. Dit doet Mike daarom. Vanwege zijn spasticiteit is koffie inschenken echter voor hem weer lastiger, dat doet Naomi dus. Hetzelfde geldt voor stofzuigen, dit kan Naomi lichamelijk beter, en was opvouwen; Mikes taak. Naomi: “We kunnen heel goed met elkaar praten, we begrijpen elkaar. We hebben het vaak over dingen waar we tegenaan lopen en we proberen elkaar daarbij te helpen. Zo is Mike sinds de verhuizing heel chaotisch. Toen heb ik hem mijn structuur aangeleerd zoals mij bij Villa Franca geleerd is. En dat werkt ook voor Mike heel goed.” Mike vult aan: “Ja, met haar dagplanning heeft ze mij besmet! Bij Villa Franca leer je ook goed met geld omgaan; je moet leren koken met een heel beperkt budget. Dat komt ons nu van pas.” Al met al gaat het Mike en Naomi samen heel goed af. Het enige waar ze tegenaan lopen is het onderhouden van hun ruime appartement. Naomi: “Dat is lichamelijk toch wel erg zwaar vanwege de grootte. Hier moeten we nog een oplossing voor vinden”.  

Door weer en wind
Naomi vervolgt: “We waren toe aan privacy en wilden ons volledig zelf kunnen redden. Dat is goed gelukt. Ondanks de back up van Fokus voelen we ons heel vrij. We hebben een fijn ruim en aangepast appartement, wonen dichtbij winkels, eigenlijk willen we voor de toekomst niks anders dan dit voortzetten. Gewoon genieten van het leven. Ons motto is ‘door weer en wind overwinnen we samen alles’, daar maakte ik ook een schilderij van. En zo is het maar net!”

Door weer en wind_Naomi Altmeyer

*Villa Franca is het woontraincentrum van Adelante waar jongeren met een lichamelijke beperking leren om hun eigen boontjes te doppen. Villa Franca heeft een vestiging in Geleen en in Heerlen.