Menu

Beroerte

Zorgpartners Adelante en Cicero Zorggroep hebben samen op de locatie van Adelante in Hoensbroek de CVA Stepped Care Unit (CSCU) geopend. Dit is een gezamenlijke revalidatieafdeling voor cliënten die herstellen van een CVA (beroerte). Deze krachtenbundeling zorgt ervoor dat u niet te lang in het ziekenhuis op een (klinische) revalidatieplek hoeft te wachten en snel met therapie kunt starten. Met alle positieve gevolgen voor u van dien.

Inhoud van deze pagina

Wat is een beroerte?

Als een deel van de hersenen voor kortere of langere tijd geen zuurstof meer krijgt, veroorzaakt dit plotselinge uitvalverschijnselen. Dit wordt een beroerte of ook wel cerebrovasculair accident (CVA) genoemd. Een beroerte kan veroorzaakt worden door:

 • Een hersenbloeding
  Een beroerte veroorzaakt door een kapot bloedvat of meerdere bloedvaten in de hersenen. 
 • Een herseninfarct
  Een beroerte veroorzaakt door een afgesloten bloedvat in de hersenen. Een vernauwd bloedvat kan de oorzaak zijn, een bloedpropje (bloedstolsel) door hartritmestoornissen of gebreken aan de hartklep die stolsels laat vormen. 
 • Een TIA
  Dit is een lichte beroerte door een tijdelijke afsluiting van een bloedvat. De afsluiting geeft een tekort aan bloed (zuurstof en voeding) in bepaalde hersencellen. Een TIA duurt nooit langer dan 24 uur.
 • Sinustrombose of CVT
  In de afvoerende hersenvaten kan een bloedprop of meerdere bloedproppen zitten. Dat wordt ook wel Cerebrale veneuze trombose (CVT) genoemd.
 • Vaatwandproblemen

Wat kan Adelante voor u betekenen?

De krachtenbundeling van Adelante en Cicero zorgt ervoor dat u na een beroerte gemiddeld 10 dagen korter in het ziekenhuis hoeft te blijven. U kunt dus veel sneller starten met revalidatie. Dit laatste, zo wijst onderzoek uit, vergroot de kans op herstel aanzienlijk.

Om ervoor te zorgen dat u de zorg en therapie krijgt die nodig is, vindt eerst een uitgebreide intake plaats. Vervolgens wordt uw revalidatietraject vastgesteld en start uw behandeling. Hierbij zijn grofweg twee behandelroutes mogelijk:

 • Adelante heeft veel ervaring met medisch specialistische revalidatie van, vaak jongere, cliënten. De revalidatie is gericht op het oppakken van het leven in al zijn facetten, zoals werk en gezin.
 • Cicero heeft juist veel ervaring met geriatrische revalidatiezorg voor ouderen en mensen met bijkomende gezondheidsproblematiek.

De samenwerking en deskundigheid van beide organisaties zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk, de best passende behandeling krijgt.

Lees meer over onze multidisciplinaire behandelwijze.