Menu

Dwarslaesie

Adelante biedt een unieke multidisciplinaire revalidatiebehandeling voor cliënten met een dwarslaesie. Tijdens de klinische (opname) of poliklinische (dagbehandeling) revalidatie leert u hoe u ondanks de vele verschillende beperkingen zo zelfstandig mogelijk kunt leven. U zoekt samen met een team van deskundigen naar de meest geschikte lichamelijke, psychische en sociale oplossingen om weer uitzicht op een menswaardig leven te krijgen. Uw hulpvraag staat bij ons centraal.

Inhoud van deze pagina

Wat is een dwarslaesie?

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg met ernstige verlammingsverschijnselen en functieverlies tot gevolg. Een dwarslaesie ontstaat door oorzaken van buitenaf (traumatisch) of van binnenuit (niet-traumatisch). Er wordt onderscheid gemaakt tussen complete en incomplete dwarslaesies, hoge (cervicale) en lage (lumbale) dwarslaesies en caudalaesies. Bij een hoge dwarslaesie is het ruggenmerg bovenaan de rug of ter hoogte van de nek beschadigd. Bij een lage dwarslaesie is het ruggenmerg onderaan de rug beschadigd. Bij een caudalaesie zijn de zenuwen in de cauda equina, in het onderste deel van het ruggenmerg, beschadigd. Bij een complete dwarslaesie zijn de zenuwen in het ruggenmerg geheel beschadigd en niet meer te genezen. Vanaf het punt van de dwarslaesie is geen gevoel en beweging meer mogelijk. Bij een incomplete dwarslaesie is het ruggenmerg gedeeltelijk beschadigd waardoor bepaalde functies wel nog te gebruiken zijn. Omdat ieder deel van het ruggenmerg met een specifiek deel van het lichaam in verbinding staat, zijn de precieze gevolgen van de dwarslaesie afhankelijk van de plaats waar het ruggenmerg beschadigd is.

Wat kan Adelante voor u betekenen?

Adelante is één van de acht revalidatiecentra in Nederland gespecialiseerd in dwarslaesies. Wij hebben de kennis en kunde in huis op het gebied van dwarslaesierevalidatie en mogelijke complicaties. Bij Adelante werken gedreven en kundige professionals die laagdrempelig en bereikbaar zijn voor de cliënt. Een team van specialisten staat voor u klaar om u precies daarbij te helpen wat ú wenst en nodig heeft. Van revalidatiearts en psycholoog tot fysiotherapeut en ergotherapeut. U wordt geholpen door professionals gespecialiseerd in specifieke gebieden zoals manuele therapie, bekkenbodemtherapie, facialis parese, ganganalyse en bijvoorbeeld zitproblematiek. Lees meer over onze multidisciplinaire aanpak.

Optimale omgeving
Sinds 2016 heeft Adelante in Hoensbroek een nieuw, modern, huiselijk gebouw dat van alle gemakken voorzien is. Wij bieden zeer goede faciliteiten om optimaal te kunnen revalideren. Op ons behandelplein is niet alleen een oefenzaal speciaal voor dwarslaesiepatiënten en een fitnessruimte gelegen, maar ook een oefenhuis met alle mogelijkheden om taken binnenshuis en buitenshuis te oefenen. De thuissituatie kan vrijwel volledig nagebootst worden. Ook kunt u met uw gezin een weekend of week oefenen in de Adelante brugwoning in het park naast de hoofdingang. Ook is er een therapiebad en 25-meter zwembad ter beschikking. Adelante in Hoensbroek is gelegen in een mooie groene heuvelachtige ‘healing environment’, een omgeving die dankbaar gebruikt wordt bij de therapieën. Parkeren op het terrein van Adelante is voor iedereen gratis. Dit alles om ervoor te zorgen dat u het beste uit u zelf kunt halen. Daarnaast zorgen wij dat u de juiste hulpmiddelen ter beschikking heeft en kunt u bij ons terecht voor nazorg.    

Expertisegebieden
Adelante heeft een aantal expertisegebieden; onderwerpen waarin wij extra gespecialiseerd zijn en uitblinken ten opzichte van andere revalidatieklinieken. Lees meer over onze expertises en onderzoeken aangaande dwarslaesies en caudalaesies. Zo is Adelante één van de weinige revalidatiecentra die gespecialiseerd is in hoge dwarslaesies (cervicaal). Adelante vervult een landelijke functie voor patiënten met een dwarslaesie die permanent afhankelijk zijn van beademing met haar 24-uursbeademingszorg. Adelante richt zich op nog enkele expertisegebieden zoals arm-handfunctieproblematiek, continentiezorg en zitten (via onze zitpoli). Hier doen wij voortdurend onderzoek naar. Hiernaast hebben wij veel kennis en mogelijkheden om revalidanten te helpen met aangepast sporten via het Adelante Sportloket en terugkeer naar werk via Adelante Arbeid. Een totaalpakket aan zorg voor alle dwarslaesiecliënten.

Lees meer over revalideren met een dwarslaesie bij Adelante.