Menu

Revalideren met een dwarslaesie

Na opname in het ziekenhuis (1 à 2 weken, mits er geen complicaties zijn) wordt u door uw revalidatiearts verwezen naar Adelante in Hoensbroek voor een klinisch revalidatietraject (opname). U verblijft in een mooie kamer op een afdeling met andere dwarslaesierevalidanten. Een multidisciplinair team van behandelaren staat voor u klaar om oplossingen te zoeken voor uw hulpvragen op alle gebieden; lichamelijk, psychisch en sociaal. Intensieve therapieën dragen ertoe bij dat u in gemiddeld drie tot zes maanden tijd wordt klaargestoomd voor een zo zelfstandig mogelijk leven. Participatie staat voor ons hoog in het vaandel.

Inhoud van deze pagina

Opname bij Adelante

Elke revalidatiebehandeling is maatwerk. Zodra u bij Adelante komt krijgt u intakegesprekken met een revalidatiearts, therapeuten en verpleegkundigen. Er wordt gekeken naar uw functioneren vóór uw dwarslaesie, naar uw actuele toestand en naar uw prognose. Op de eerste dag van uw opname wordt u een rolstoel aangemeten zodat u snel mogelijk mobiel bent. Op de tweede dag wordt al gestart met fysiotherapie, dit wordt langzaam uitgebreid. De eerste dagen wordt ook al met de verpleging gestart met zelfstandigheidstraining om te kijken welke onderdelen van de zelfzorg u zelf kunt doen, een belangrijk onderdeel van de therapie (‘Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen’, ADL, genaamd).

Maatwerk dwarslaesierevalidatie

De eerste twee weken staan verder in het teken van observatie en onderzoek om een goed beeld te krijgen van uw niveau van functioneren, uw welzijn en uw omgeving. Na drie weken vindt de eerste teambespreking plaats in uw aanwezigheid en wordt er gestart met uw revalidatieplan volgens de SMART methodiek, rekening houdend met uw hulpvragen. U krijgt een op maat gemaakt programma met veel therapiemogelijkheden. Samen stellen we reële doelen op, gericht op levensvragen die voor u persoonlijk van belang zijn. U oefent datgene waar u tegenaan loopt. Dit kan in- of uit een auto stappen zijn of koken bijvoorbeeld. Via teambesprekingen waarbij uzelf aanwezig bent wordt u op de hoogte gehouden van al uw ontwikkelingen en natuurlijk betrekken we ook uw naasten bij het volledige proces. Het uiteindelijke doel is de hoogst mogelijke kwaliteit van leven bereiken ondanks uw beperking.

Hoe nu verder? Lees meer over hoe Adelante u verder op weg helpt.