Menu

Hartklachten

U ondervindt na uw hartinfarct, hartoperatie of andere ingreep aan uw hart nog steeds klachten. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn die u beperken in het dagelijkse leven, zoals ademhalingsproblemen of pijn op de borst. Maar hartklachten kunnen ook leiden tot emotionele en sociale problemen. U vindt het bijvoorbeeld moeilijk om de draad van uw leven weer vol vertrouwen op te pakken. Het hartrevalidatieprogramma van Adelante kan u op weg helpen. Het programma is bedoeld voor volwassenen - van jong tot oud - die met hun hartklachten zo zelfstandig mogelijk willen functioneren en aan het maatschappelijke leven willen deelnemen.

Inhoud van deze pagina

Voor wie is complexe hartrevalidatie bestemd?

U komt in aanmerking voor het complexe hartrevalidatieprogramma van Adelante wanneer u herstellend bent van een hartinfarct of wanneer u een medische ingreep hebt gehad. U bent bijvoorbeeld gedotterd, u heeft een bypass of hartoperatie ondergaan of bij u is een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) geplaatst. Ook mensen met een aangeboren hartziekte, een ziekte van de hartspier (Cardiomyopathie) of mensen die moeten leren omgaan met hartfalen of hartritmestoornissen kunnen deelnemen aan het programma. Eventuele andere gezondheidsproblemen zijn meestal geen belemmering.

Wat kan Adelante voor u betekenen?

Het belangrijkste doel van complexe hartrevalidatie is dat u alle vaardigheden die u tijdens de revalidatie leert en doet, thuis en eventueel ook op uw werk gaat toepassen. Ook uw naaste familie speelt een actieve rol in de behandeling; de hartklachten hebben immers ook invloed op hun leven. Wanneer u zich zorgen maakt of u nog zelfstandig kunt blijven wonen, bekijken de therapeuten dit eveneens met u en uw familie. Ook bieden zij begeleiding bij bijvoorbeeld het aanvragen van eventuele hulpmiddelen en voorzieningen.