Menu

Spierziekten

Er bestaan ruim 600 verschillende soorten spierziekten ook wel neuromusculaire aandoeningen (NMA) genoemd. Regelmatig gaat het om zeldzame aandoeningen waarvan de oorzaak onduidelijk is en de klachten in veel gevallen niet direct worden herkend. Het overgrote deel is chronisch progressief, ofwel de klachten nemen toe en genetisch bepaald. Genezing is vaak helaas nog niet mogelijk. Desondanks kunt u bij Adelante samen met ons  er voor zorgen het beste uit uzelf te halen.

Inhoud van deze pagina

Wat zijn neuromusculaire aandoeningen?

Veruit de meeste spierziektes zijn onbekend. Toch lijden in Nederland naar schatting tussen de 100.000 en 200.000 mensen aan een bepaalde vorm van aandoening aan spier- of zenuwstelsel zoals de ziekte van Steinert, limb girdl myotone distrofie, FSHD, ALS, Guillain Barré, de ziekte van Duchenne en SMA. Mocht bij u de diagnose van een spierziekte zijn vastgesteld dan kunt u zich voor revalidatie bij Adelante door uw behandelend arts laten doorverwijzen.

Wat kan Adelante voor u betekenen?

Bij Adelante staat een multidisciplinair team voor u klaar om u zowel lichamelijk als geestelijk zo goed mogelijk te leren omgaan met uw beperking. Alle behandelaren uit uw team hebben specialistische kennis en ervaring in de behandeling van cliënten met een spierziekte. Revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, maatschappelijk werker en bewegingsagoog buigen zich samen met u over uw behandeltraject. Bovendien kunnen wij in huis een beroep doen op een orthopedisch schoenmaker en instrumentmaker. Mocht het nodig zijn, verwijzen wij u door naar andere specialisten zoals een cardioloog, longarts, kno-arts of internist. Lees meer.

Intake

Tijdens een intakegesprek kijkt de revalidatiearts van Adelante naar de ernst, complexiteit en progressiviteit van uw spierziekte en stelt vervolgens een op maat gemaakt revalidatietraject voor. Op lichamelijk gebied kijken we onder andere naar uw spierkracht. Samen met onze therapeuten stelt u een behandelprogramma op ter behoud en eventueel verbetering van uw conditie. Op mentaal gebied kunt u geconfronteerd worden met de emotionele en maatschappelijke gevolgen van uw aandoening en daardoor voor lastige levensvragen en keuzes komen te staan. Bij Adelante krijgt u professionele en betrokken begeleiding om daarmee om te leren gaan. Wij zullen samen met u zoeken naar de manier om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven en grip op uw leven te houden.

Maatwerk

Afhankelijk van het individuele verloop van uw ziekte en uw persoonlijke hulpvragen stelt uw behandelteam samen met u een behandelprogramma op en helpt u de gestelde doelen te bereiken. Wij kijken daarbij naar wat er nog wél mogelijk is, naar hoe u nog zo goed mogelijk kunt leven met uw veranderende beperkingen. Wij kunnen u helaas niet beter maken, maar kunnen wel met u aan de slag gaan met uw bewegingsbeperkingen en pijn, met  spraak-, slik- of ademhalingsproblemen, met uw thuissituatie, met rouw-, verdriet- of angstverwerking, kortom met alles waar u tegenaan loopt en hulp bij kunt gebruiken. Wij zoeken therapieën die het beste bij u passen en hulpmiddelen die voor verlichting zorgen. Van fysiotherapie tot logopedie, van handspalkjes tot adviezen over een complete woningaanpassing. Alles gericht op uw specifieke situatie, alles maatwerk, toekomstgericht en realistisch. Wij gaan graag met u een langdurige behandelrelatie aan om u nog lang de regie in eigen handen te laten houden!