debuginfo

culture: nl-NL
Uit de dictionary Uw zoekterm
Menu

Werken bij Adelante

Onder het motto 'haal het beste uit jezelf' streven wij ernaar onze medewerkers zoveel mogelijk uitdagend en plezierig werk te bieden: in een gezonde werkomgeving en met aandacht voor de kwaliteiten van elke individuele werknemer. Adelante is duidelijk in wat van medewerkers wordt verwacht en geeft hen de ruimte om de manier waarop ze hun werk doen, zelf in te vullen. Bekijk onze huidige vacature / vacatures.

Het verhaal van Jeroen Bekkers - kinderrevalidatiearts

“Mijn eerste kennismaking  was de revalidatie voor  mensen met niet  aangeboren hersenletsel. Dit zijn vaak jonge mensen  waarmee je je identificeert;  zij  het dan dat hun toekomstperspectief in één  klap radicaal veranderd is. Dat raakte mij. Ik heb toen  meteen gesolliciteerd naar een AIOS plaats in het  opleidingscircuit revalidatiegeneeskunde  OOR-ZON. Mijn opleiding  heb ik bij Adelante  gevolgd. Zowel bij de  volwassenenrevalidatie van  Adelante in Hoensbroek als bij verschillende ziekenhuizen in de regio heb ik mijn opleiding doorlopen. In het revalidatiecentrum heb ik in bijna alle behandelteams meegewerkt. Sinds april 2014 werk ik bij Adelante als kinderrevalidatiearts: een mooie, zinvolle baan. Precies dat waar mijn hart in de loop van de opleiding steeds meer naar uit ging. Als ik terug denk aan de mooie en ontroerende verhalen van kinderen en jongeren die ik de afgelopen jaren heb gevolgd, dan ben ik trots dat ik daar deel van uit heb mogen maken. Het zijn die verhalen die me stimuleren om ieder kind en gezin het beste uit zichzelf te laten halen en me iedere dag met veel plezier naar mijn werk doen gaan.”

Het verhaal van Jossie Hartmans - verpleegkundige

Jossie Hartmans werkt al vijftien jaar als verpleegkundige bij het revalidatiecentrum van Adelante in Hoensbroek. En dat bevalt goed. "Je ziet hier mensen vooruit gaan. Daar mag ik een bijdrage aan leveren. Dat is heel mooi om te doen."

"Ik werk op een afdeling waar mensen revalideren die een hartoperatie of een amputatie hebben gehad. We hebben ook patiënten met orthopedisch letsel. Hier komen dus mensen binnen die ledematen kwijt zijn geraakt bij een ongeluk. Maar ook patiënten die een groot deel van hun conditie hebben moeten inleveren na een hartoperatie. Ze zijn van alle leeftijden. De jongste patiënten zijn achttien, de oudste ver in de tachtig. Je helpt deze mensen niet alleen op lichamelijk gebied. Ze moeten leren accepteren en met bepaalde grenzen omgaan. Ze vinden bij mij en ook de rest van het team altijd een luisterend oor.

Divers
Dit werk is dus heel divers. Je bent bijvoorbeeld bezig met wondzorg en zwachtelen. Je helpt mensen bij douchen en geeft ze medicatie. Leert ze hoe ze dit zelf kunnen doen. Je bereidt teamvergaderingen voor en maakt overdrachten. Je onderhoudt contacten met familieleden. Instrueert ze hoe ze dingen moeten aanpakken als het gezinslid weer thuis komt. Die diversiteit maakt deze baan aantrekkelijk. Ik heb ooit in een ziekenhuis en de thuiszorg gewerkt. Maar hier heb je meer tijd en ruimte voor patiënten. Dat vind ik heel fijn. De mensen zijn hier ook langer dan in een ziekenhuis. Op onze afdeling – die 27 bedden telt – verblijven patiënten vier weken tot wel vier maanden. Je helpt mensen het beste uit zichzelf te halen, zodat ze weer terug kunnen naar huis. Ik heb patiënten gehad die op een bed naar binnen werden gebracht en uiteindelijk lopend Adelante verlieten. Je ziet hier dus mensen vooruit gaan. Dat geeft veel voldoening.

Luisteren
Om dit werk goed te doen moet je kunnen luisteren. Iemand die revalideert zit vol emoties en moet deze verwerken. Soms heeft hij of zij een steuntje nodig. Dan verpleeg je met je handen op de rug. Dat betekent dat je de patiënt niet helpt met aankleden, maar hem of haar dit zelf laat doen. Uiteindelijk zijn ze daar het meest bij gebaat. In dit vak moet je soms je eigen gevoelens opzij zetten en open staan voor anderen. Je dient je te kunnen inleven in de ander.

Team
Ik werk in een team van twintig personen. De band is hecht. Wij doen dit sámen. We zijn 24 uur per dag betrokken bij de zorg van patiënten. Heel prettig is ook de samenwerking met verschillende disciplines. We hebben contact met de fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog en andere disciplines die bezig zijn met de revalidatie van de patiënt. Je kijkt hier naar het totaalplaatje en niet naar één klacht. Bij Adelante kan ik helemaal mezelf zijn. Mijn werkgever biedt me kansen. Ik kan me blijven doorontwikkelen. Ik hoop dat ik over een aantal jaren bijvoorbeeld behandelprogramma’s schrijf en me verder kan verdiepen in traumarevalidatie. Ja, hier binnen Adelante krijg ik voldoende uitdaging.”

Het verhaal van Danny Mennen - GZ-psycholoog

Danny Mennen (32) uit Geleen werkt als gezondheidszorgpsycholoog, ‘GZ-psycholoog’, voor behandelteam 3 van Adelante. Dit multidisciplinaire behandelteam is gespecialiseerd in hersenletsel. Danny richt zich op cliënten met een beroerte, ook wel CVA genoemd. Danny: “Ondanks de grote impact en vaak verregaande gevolgen, kijken wij niet alleen naar de beperkingen maar vooral ook naar de mogelijkheden van de cliënt.” 

“De functie als psycholoog binnen de revalidatie is heel divers”, vervolgt Danny. “Hoewel het een beetje afhankelijk is van de specifieke doelgroep, houden we ons vaak  bezig met diagnostiek; het in kaart brengen van cognitieve en persoonlijke/emotionele problemen. Hiervoor is het ook van belang om de persoonlijkheid in kaart te brengen vóór het CVA. Daar zijn familieleden van de cliënt bij nodig, die overigens in het gehele traject meegenomen worden. Zo is de familie vaak ook aanwezig bij de intake en de eerste teambespreking en zijn er meeloopdagen. Hierna volgt een behandeling. De behandeling richt zicht met name op de emotionele toestandsbeelden zoals angst en stemmingsklachten en begeleiding bij de rouwverwerking vanwege de hevige impact. Mijn vak is een onderdeel van de multidisciplinaire behandeling die elke CVA-cliënt krijgt. Samen verzorgen we als behandelteam een optimale revalidatie en helpen we de cliënt het beste uit zichzelf te halen. Met name het intensief samenwerken met leden van het behandelteam en de cliënt met zijn/haar familie, maakt het werk zo leuk.” Lees meer.     

Het verhaal van Pat Vaessen - secretaresse

Pat Vaessen (57) uit Heerlen is secretaresse voor het Servicebureau Kinderen van Adelante in Valkenburg. Op deze locatie is het organisatieonderdeel ‘kinderrevalidatie, speciaal onderwijs en wonen’ gevestigd. Pat heeft vier volwassen dochters waar ze ontzettend trots op is. Ze werkt sinds 1 april 2015 bij Adelante. 

Pat is letterlijk ‘het gezicht van Adelante’ in Valkenburg omdat ze twee dagen per week aan de receptie staat en alle mensen ontvangt die binnenkomen. De andere twee dagen werkt ze als secretaresse. “Mijn werkdag begint meestal aan de receptie waar ik de telefoon beantwoord en mensen ontvang. Vervolgens verplaats ik naar mijn werkplek; een kantoor met vier collega secretaresses. Hier verricht ik alle voorkomende administratieve werkzaamheden zoals het verwerken van de verzuimadministratie voor HR, het maken van afspraken, reserveren van vergaderruimtes, het digitaal bestellen van goederen, het verzorgen van de post, het notuleren van vergaderingen en overleg met collega’s over de voortgang van bepaalde processen en procedures. Die drukte en afwisseling vind ik geweldig.”

“Werken voor Adelante bevalt me heel erg goed. Ik werk met, voor en tussen een bijzondere mix van mensen. De sociale sfeer is fantastisch; tussen collega’s onderling, maar ook met de kinderen en familie van ‘onze’ kinderen. Met z’n allen zijn we bezig voor de kinderen. De kinderen op hun beurt geven ons enorme inspiratie met hun vrolijkheid en enthousiasme. En ze laten je wel even relativeren. Ik prijs mezelf heel erg gelukkig met vier gezonde kinderen.” Lees meer.

Het verhaal van Marco Habets - muziektherapeut

Marco heeft bij Adelante de vakgroep muziektherapie in 2009 opgestart en tot een volwassen discipline gemaakt. Hij werkt nauw samen met onder andere ergotherapeuten, psychologen en logopedisten.

Bij muziektherapie is geen spraak of taal nodig. Het is een creatieve therapie die uitgaat van de beïnvloedende werking van muziek. Ik geef geen muziekles, maar gebruik muziek om bij cliënten bepaalde resultaten te bereiken. Als musicus en muziektherapeut kijk in vaak anders naar de problemen van cliënten. Ik hoef geen gesprek aan te gaan, maar kan direct aansluiten bij de cliënt. Ik zeg niks, ik stuur niet, ik doe mee. Samen gaan we nieuwe grenzen ontdekken. Zo kan muziek mindful werken bij chronische pijn en stimuleert zang bij hersenletsel het spraak- en taalgedeelte in het brein. Het ritme van muziek ondersteunt bovendien bij het oefenen van de motoriek. En als laatste, misschien wel belangrijkste functie, heeft muziek hele grote invloed op onze stemming en emotie. Dus ook op dat gebied kan muziektherapie cliënten weer verder helpen.


Bart Keulen - begeleider Villa Franca

Bart Keulen (26) uit Brunssum werkt als begeleider bij woontraincentrum Villa Franca van Adelante in Geleen. Bij de woontraincentra van Adelante worden jongeren met een beperking van 16 tot 25 jaar in zo’n twee jaar tijd klaargestoomd om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Ze hebben ieder hun eigen kamer, maar ook gezamenlijke ruimtes. Bart begeleidt de jongeren in Geleen in hun uitdagende weg naar zelfstandigheid. 

“Deze doelgroep spreekt me enorm aan. Ik zie de vooruitgang en help de jongens en meiden echt op weg. Dat is dankbaar werk, het geeft veel voldoening. Je werkt uiteindelijk toe naar loslaten; van intensieve begeleiding naar zo groot mogelijke zelfstandigheid op het gebied van wonen en dat in circa twee jaar tijd. Ik vind het heel bijzonder en mooi dat ik onderdeel ben geweest van een nieuw project van Adelante in Geleen, dat zijn nut inmiddels in slechts twee jaar bewezen heeft. Momenteel is in Geleen nog plek voor enkele jongeren. De sfeer is heel fijn, de groep gaat goed samen. Iedereen is enthousiast en positief. We organiseren samen met de jongeren regelmatig groepsactiviteiten zoals een feest of uitstapje, dat is hartstikke leuk. We helpen de jongeren bij dagelijkse en praktische zaken zoals het huishouden, koken, wassen,  maar dus ook met het organiseren , plannen en uitvoeren van activiteiten. We maken indien nodig samen een weekschema of een ander hulpmiddel, alles met als doel om rust te creëren  en op weg te helpen. Daarnaast moet  er zo nu en dan  ook tijd zijn om leuke dingen te doen zoals het spelen van een potje FIFA op de Playstation. Dan genieten niet alleen de jongeren maar wij als begeleiding ook.” Lees meer.