Menu

Adelantemedewerkers stellen zich voor

Om potentiële Adelantemedewerkers een beter beeld te geven van hoe het is om te werken bij Adelante, hebben we de rubriek 'ik geef het stokje door' in het leven geroepen. Hierin delen medewerkers van Adelante, vanuit verschillende organisatieonderdelen, afdelingen en functies, hun verhalen. Zij geven het stokje steeds door aan een collega.

Tip: volg de Facebookpagina Werken bij Adelante of Instagrampagina Werken & leren bij Adelante voor nieuws en nieuwtjes!

Roy Sistermans

Er werd mij gevraagd om iets over mijn werkzaamheden bij Adelante te vertellen……

Oké, heb je even? Voor mij is elke dag als bewegingsagoog binnen Adelante anders. Het ene moment richt ik mij op het revalidatieproces van patiënten en ga ik actief met hen aan de slag met verschillende bewegingsactiviteiten. Kijkend naar de mogelijkheden met zo nu en dan een gezonde doses humor! Het andere moment werk ik aan projecten bij Sport & Bewegen of werk ik samen met een enthousiast team binnen Adelante Arbeid. En tijdens mijn welverdiende pauze? Dan ben ik te vinden in de gymzaal met mijn collega’s voor een potje badminton.  

Vervolgens kreeg ik de vraag of ik Adelante in drie woorden kan omschrijven.

Als ik aan Adelante denk, dan denk ik aan….

GEDREVENHEID, PROFESSIONALITEIT & SAMEN

Gedrevenheid: het is mooi om te zien dat er continu gekeken wordt naar mogelijkheden en ontwikkelingen. We hebben twee bewogen jaren achter de rug, waarbij veel bedrijven zich hebben moeten leren aanpassen, met name gekeken naar de moeilijke lockdownperiodes. Ook in deze tijden keek Adelante naar mogelijkheden (DOORGAAN), waarbij de zorg altijd op nummer 1 kwam te staan. 

Professionaliteit: wat een mogelijkheden voor wat betreft zorg en beweging binnen onze locatie in Hoensbroek! Als je mij zou vragen welke beweegvormen we niet kunnen uitoefenen ben ik je een antwoord schuldig.. Dit in combinatie met de professionele houding, expertise en passie van collega’s maakt dat ik elke dag met veel plezier naar mijn werk kom.

Samen: bij iedereen kan ik met vragen terecht. Dat lijkt logisch, maar toch heb ik anders meegemaakt. Het maakt niet uit als het om een werkgerelateerde vraag gaat, een grap of een leuke belevenis van het afgelopen weekend, collega’s hebben altijd een luisterend oor.

Als afsluiter kwam de welbekende vraag: hoe haal ik het beste uit mijzelf?

Als eerste wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om een gouden tip aan mijn collega’s te geven. Nóóit buitentherapie geven zonder van te voren Buienrader te hebben geraadpleegd! Je moet er niet aan denken dat je in de regen komt te staan.. Het heeft mij al de nodige geluksmomenten opgebracht.

Dat gezegd te hebben, haal ik het beste uit mijzelf om vooral te genieten; open te staan voor ontwikkelingen en vooral nieuwsgierig te zijn naar de toekomst. De zorg staat nooit stil, vandaar dat ik wil DOORGAAN!

Jan Limpens

"Mijn naam is Jan Limpens en ben sinds 2005 werkzaam bij Adelante als teammanager Voeding en Restaurant. Ik werk in principe op locatie Hoensbroek, maar ben (wanneer dit nodig is) ook op andere locaties te vinden."

"Tijdens mijn HAVO studie werkte ik in weekenden en vakanties in de keuken van het plaatselijke bejaardencentrum. Ik vond het werk top en ik verdiende bovendien een leuke cent. Deze beide zaken deden mij besluiten om kok te worden zoals dat zo mooi heet. Tot mijn 30leren en werken tegelijkertijd, dat was in die tijd heel gewoon. En als ik dan een weekend vrij was, dan ging ik buffetten maken of uithelpen in een restaurant. Door de jaren heen het vak geleerd en regelmatig van werkgever wisselen hebben ervoor gezorgd dat ik redelijk op de hoogte ben van het reilen en zeilen binnen een keuken. Vooral bij Sodexo (cateraar) heel veel geleerd op het gebied van management e.d., ik ambieerde namelijk een leidinggevende functie welke ook gelukt is."

"Toen ik bij Adelante begon (toen nog SRL) was het in het begin voornamelijk werken aan het structureren van werkzaamheden, HACCP, maar zeker ook het inzichtelijk maken van kosten en baten. Ik ben bovendien voorstander van het gebruiken van computersystemen die het werk gemakkelijker maken. En meten is weten, ook binnen de voeding."

"Ik vind het nog steeds een pracht job, ik kom nog steeds met plezier werken. Er zijn verschillende zaken die het werk voor mij bij Adelante aantrekkelijk maken. Op de eerste plaats vind ik dat wij als afdeling zeer gewaardeerd worden. Door de RvB en mijn direct leidinggevende, door collega’s maar zeker ook door revalidanten en bezoekers. Dat is iets wat super is, en voor ons een teken dat we het goed doen denk ik dan altijd. De revalidanten komen niet naar Adelante voor het eten, maar als het eten goed is dan hebben wij ons steentje bijgedragen aan het welbevinden tijdens hun verblijf."

"Adelante geeft mij ook de ruimte om zaken te regelen zoals ik dit zelf wil. Natuurlijk zijn er kaders waar ik me aan moet houden (begroting, jaarplan enz.), maar daarbinnen ben ik een vrij man en zie onze afdeling dan ook als mijn eigen bedrijfje binnen Adelante. Dit vind ik een bijzonder prettige manier van werken."

"Ik loop al wat jaartjes mee en heb bij verschillende organisaties mogen werken. Door deze ervaring kan ik gerust stellen dat Adelante een zeer goede werkgever is. Prima CAO, prima secundaire arbeidsvoorwaarden en de juiste “feel en good”, zo ervaar ik deze althans. Natuurlijk is niet alles 100% in orde, maar er wordt aan zaken gewerkt om het steeds beter te doen. Voor mij is Adelante in de volgende woorden samen te vatten: professioneel, zorgzaam, vooruitstrevend."

"Het beste haal ik uit mezelf, maar nog belangrijker uit mijn team, als ik met een fijn gevoel kan werken. Met een team om me heen welke de wil heeft om het goed en steeds beter te doen. Want iemand die wil, die kun je alles leren. Ik zie de toekomst bij Adelante in elk geval zonnig tegemoet."

"Wat betreft privé ben ik al 33 jaar samen met mijn vrouw. We hebben een dochter van 22 en wonen in Spaubeek. Mijn vrouw werkt bij Cicero in de verpleging. Wanneer we samen vrij zijn gaan we er vaak met de motor op uit. Ook zijn we beiden carnavalsvierders, we zitten in een Sjpaskapel waarbij ikzelf de tuba speel."

 

Debbie Dizy-Schreurs

“Wat doe jij voor werk?”. Het lijkt een vraag waarop ik kort zou kunnen antwoorden, maar dat gaat me gelukkig niet lukken. Mijn werkzaamheden zijn uiteenlopend en divers.

Mijn naam is Debbie Dizy-Schreurs en ik werk op Tyltylschool de Maasgouw. Ik ben coördinator van het VSO en logopediste. Als coördinator draag ik mijn steentje bij aan zowel de ontwikkeling als uitvoering van het onderwijsbeleid. Samen met alle collega’s bieden we hoogstaand onderwijs, professionele zorg en stimulerende tijdsbesteding. Als logopediste heb ik het voorrecht om binnen ons aanbod van professionele zorg de leerlingen te helpen bij problemen op het gebied van taal, spraak, eten en drinken.

Na het afronden van mijn Master Logopedische en Audiologische Wetenschappen te Leuven ben ik als logopediste begonnen op De Maasgouw. Mijn jaarcontract ondertekenen voelde als een hele verbintenis, maar we zijn inmiddels alweer 10 jaar verder. De tijd is omgevlogen. De Maasgouw is een bijzondere onderwijsinstelling met unieke leerlingen én gezellige collega’s. We streven naar een waardevol en begrepen leven voor iedere leerling. Een goed leven voor mensen met (ernstige) beperkingen is zoveel meer dan ‘koffie met een koekje’. Aan het einde van een schooljaar zwaaien we, met het hele team, alle leerlingen uit. De busjes rijden dan hard toeterend het schoolplein af. Ik werp een blik op ieder busje en de bijzondere inzittenden. Ik ben trots op de leerlingen, omdat ze zich ontwikkelen. Ik haal er voldoening uit dat ik hieraan een bijdrage mag leveren. Ik heb geleerd dat iedere kleine stap een groot feestje waard is. Mijn werk is zinvol!

Daarnaast is er, binnen Adelante, de kans om het beste uit jezelf te halen. Met die intentie word ik iedere keer uitgedaagd om mijn talenten in te zetten en word ik in mijn eigen kracht gezet. Dit heeft geresulteerd in steeds afwisselende en nieuwe uitdagingen.

Ik ga met veel plezier naar mijn werk, maar houd ook van bruisende weekenden. Leuke dingen ondernemen met mijn gezin en opstap gaan met vrienden zijn mijn favoriete bezigheden.

 

Susanne van der Aa

Ontwikkelen, inspireren, overtuigen en coachen

“Het is eigenlijk net te fris om buiten te zitten, maar met de eerste zonnestralen van dag is het heerlijk in dat ene hoekje van de tuin, genietend van mijn ontbijtje. In de tussentijd trappelt ons zoontje vrolijk in mijn buik. Ik heb weinig nodig om mijn ‘ultieme geluksmomentjes’ te ervaren. Op mijn werk kom ik deze ook regelmatig tegen: De schaterlach van een kind, een mega succesvolle ontwikkeldag, een leerling die succesvol overstapt naar regulier onderwijs of de simpele realisatie dat we echt heel mooi werk hebben. Ik laat ze altijd echt even binnenkomen. Je realiseren dat je voldoening haalt uit je werk en er plezier in hebt, zorgen er bij mij voor dat ik iedere dag met veel zin naar Adelante ga. Ik denk dat dit een belangrijke waarde, misschien wel norm is, binnen Adelante en ben daar dan ook trots op.

Vóór Adelante werkte ik vrij solistisch. Komend vanuit Rotterdam, kreeg ik de opdracht om een in Zuid-Limburg een nieuw team op te zetten voor specialistische autisme begeleiding. Dit sloot goed aan bij mijn keuze om -voor de liefde- richting het zuiden te verhuizen. Het was kei hard werken en een heus avontuur maar uiteindelijk zeer succesvol verlopen. Op deze manier heb ik de hele jeugdzorg keten van Zuid-Limburg goed leren kennen. Dit ging gepaard met het leren kennen van de heerlijke Zuid-Limburgse cultuur en taal. Oorspronkelijk kom ik uit het Land van Maas en Waal waar de zachte G, carnaval en lekker eten en drinken ook hoog in het vaandel staan! Inmiddels wonen mijn vriend en ik alweer bijna 6 jaar in Maastricht en hebben we hier ons mergelhuis volledige verbouwd tot een liefdevol thuis. Ook al rijden we het de hele BENELUX (+DE) door voor bezoek aan vrienden en familie, onze toekomst ligt hier.

Toen ik 2,5 jaar geleden bij Adelante Onderwijs in Houthem kwam werken, nam ik mij voor om werk en privé altijd in balans houden. Dit gaat heel goed, echter stellen mijn passie en werkethos mij regelmatig op de proef! Op deze momenten is het motto van Adelante ‘Haal het beste uit jezelf’ helpend om de juiste keuzes te maken. Met nog een aantal weken op de teller voordat ik met zwangerschapsverlof ga, realiseer ik mij dat mijn leven er op korte termijn totaal anders uit komt te zien. Dit motto zal ik dan ook zeker met mij meebewegen!

Ik ben bij Adelante aangenomen om een nieuwe functie en structuur op te zetten als Verbindingsofficier Onderwijs-Zorg. In samenwerking met de gemeentes heb ik samen met mijn directe collega een pilot opgezet. Vanuit het Doelgroeparrangement Jeugd is deze pilot steeds verder doorontwikkeld en inmiddels is de ‘Knooppuntenstructuur’ verankerd binnen Adelante. Bij een knooppunt leggen we voor een leerling de verbinding tussen thuis, onderwijs, jeugdzorg en revalidatiezorg. Een succesvolle samenwerking en gezamenlijke doelen is altijd het streven. Daarnaast werk ik één dag in de week als Schoolpedagoog van het VSO VMBO en nog een halve dag als Aandachtsfunctionaris Meldcode Kindermishandeling. Allemaal functies die volop in ontwikkeling zijn. Ze lopen (meestal) goed in elkaar over en ik ervaar deze combi als een verrijking. Ontwikkelen, inspireren, overtuigen en coachen zijn kwaliteiten die ik binnen deze functies bij Adelante zeer goed tot uiting kan laten komen.

Voor nu ga ik mij focussen op mijn grootste geluk tot nu toe en ik zie jullie graag in het nieuwe schooljaar weer (terug in Houthem)!”

 

Cesarine Pasmans

Aan de andere kant van de wereld.

China, Chengdu. Lesgeven over communicatie en eet- en drinkproblemen bij kinderen in het Sichuan Rehabilitation Centre. Spannend en enigszins met bibberende benen stond ik op het podium voor een volle collegezaal, met een gedeelte slapende en een gedeelte alerte paramedici en artsen, het is hun pauze tijd en dan doet men dutjes in China. Op het einde van ons college staat de directeur ons op te wachten. Er is een VIP patiënt, een oudere man die als gevolg van een hersenbloeding is opgenomen. Iemand met status en of wij deze patiënt even willen voorzien van een aantal adviezen en behandeling. Dat wij allen niet werken met deze doelgroep en diagnose maakt helemaal niet uit, ook niet dat in luttele minuten onze volgende praktijklessen van start gaan. Nee zeggen is duidelijk geen optie. We knikken dus maar braaf “Yes, we will have a look”. Het is de start van ons Chinees avontuur. Daarop volgden nog twee avonturen in Nepal. Een hele andere cultuur, een prachtig land dat mijn hart gestolen heeft, vol armoede en weinig hulpmiddelen. Een kind krijgen met beperkingen is een gevolg van “bad Karma” maar wat me het meest is bijgebleven is een land vol blije en stralende gezichten! Tevreden met wat er is, ontzettend dankbaar voor alles wat we overdragen aan kennis. Samen met collega’s lesgeven aan bevlogen paramedici, ouders en kinderen. Deze ervaringen laten een onuitwisbare indruk achter. Een enorme leerzame periode in mijn leven die veel zelfinzicht bracht en ook dankbaarheid. We leven in een land met ontzettend veel mogelijkheden en een goede gezondheidszorg. Het zette me met beide voeten op de grond, om bewuster te leven en bewustere keuzes te maken.

Het aangaan van deze avonturen werden dan ook mijn Pippi Langkous mantra “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” want groei ligt buiten je comfortzone!

 

Mijn naam is Césarine Pasmans, 48 jaar en al 25 jaar werkzaam binnen Adelante.

Samen met mijn twee kinderen woonachtig in Cadier en Keer en samen met mijn partner en zijn zoon in Eemnes vormen we een dynamisch geheel.

Gestart in Adelante als stagiaire logopedie in de toenmalige Lucas kliniek en 25 jaar geleden aan de slag in Franciscusoord, het latere Adelante. Terugblikkend op deze tijd is het een periode geweest met veel mogelijkheden tot groei en ontwikkeling in samenwerking met fijne collega’s. Iets in beweging brengen waardoor de ander kan groeien, bijdragen in de ontwikkeling van het kind zijn mooie uitdagingen. Mijn passie voor het welbevinden van het kind, kijkend naar mogelijkheden ipv beperkingen zorgde ervoor dat ik me naast logopedie ging verdiepen in het geven van Mindfulness trainingen en Yoga Nidra. Anderen bewust maken van hun kracht, van hun mindset en alle mogelijkheden die daarin verborgen liggen, is een prachtig en waardevol proces, zeker in deze tijd vol eisen.  

Mijn interesses zijn altijd breed geweest. Vervangen binnen andere divisies of locaties, nieuwe taken zoals EPD coach en lid worden van de Ondernemingsraad. Mijn blik verruimen binnen een grote en diverse organisatie als Adelante zorgde ervoor dat ik al 25 jaar iedere dag met een lach naar mijn werk ga. Afgelopen jaar kwamen er nieuwe uitdagingen op mijn pad om tijdelijk als clustermanager aan de slag te gaan binnen de divisie Kind en Jeugd en een opleiding Bedrijfskunde te volgen aan de Universiteit Maastricht. Mijn streven is om mindfulness en management te combineren in bewust leiderschap met aandacht. Aandacht voor mijzelf en de ander is dan ook een gouden draadje dat door deze 25 jaar heen loopt.

Het motto van Adelante “Haal het beste uit jezelf” is mij op het lijf geschreven!

 

Katinka Trommelen-Heijnen

Ruim een jaar geleden – 1 december 2020 - begon ik mijn avontuur bij Adelante. Met daarvoor enkel en alleen ervaring in de Specialistische GGZ, waarvan ook nog verreweg het grootste deel op één en dezelfde plek, nogal een overstap. Ik moest letterlijk en figuurlijk mijn weg vinden in het gebouw in Hoensbroek, de organisatie en het werkveld, ‘de revalidatie’. Los van wat opstartproblemen ;-), was de ontvangst warm en welkom, en voelde de switch vanaf de eerste week direct heel goed. Iedereen was bereid om me op te vangen, kennis te maken, de weg te wijzen, me in te werken en bovenal ook zijn/haar kennis en passie te delen. De betrokkenheid en deskundigheid van alle collega’s vielen me erg op, en het feit dat veel collega’s van stage tot (bijna) pensioen bij Adelante blijven, spreekt haast voor zich!

Intussen heb ik mijn plekje wel goed gevonden. Nog steeds sta ik versteld van de onderlinge betrokkenheid en zorg voor elkaar en patiënten, de deskundigheid en openheid om van elkaar en met elkaar te leren, en om ook samen op avontuur te gaan. Want het voelt zowel voor ons alsook de patiënten vaak als een avontuur waar we samen aan beginnen. We weten niet hoe het gaat lopen maar zullen ons beste beentje voor zetten. Het is mooi om mijn eigen kennis en expertise in te kunnen zetten en zo iets bij te kunnen dragen, maar ook zelf te mogen leren en mezelf te ontwikkelen. ‘Haal het beste uit jezelf’ was altijd een persoonlijk motto en hier wordt dat samen in woord en daad geleefd. En je ziet ook dat het werkt. Patiënten komen hier meestal een relatief korte tijd, gaan intensief met een heel team behandelaren en elkaar aan de slag, en gaan vrijwel altijd met zichtbare vooruitgang weer de deur uit. Actiever, opgewekter, met meer inzicht en bewustwording, minder gebukt onder hun chronische pijn. Soms letterlijk, doordat ze hun rolstoel of rollator aan de kant zetten en weer rechtop kunnen lopen! Het is altijd weer even slikken als ze horen dat we de pijn niet kunnen verminderen (en dit ook niet gaan proberen), maar des te mooier als ze met diezelfde pijn doch een veel beter gevoel en fijner leven weer naar buiten gaan. Daar word ik blij van!

Over naar buiten gaan gesproken, dat heb ik het afgelopen jaar ook zelf veel gedaan met collega’s en patiënten. Ik deed al wel eens therapiegesprekken wandelend buiten, maar hier heeft bewegen en naar buiten gaan en je mentale én fysieke gezondheid verbeteren een veel grotere nadruk. Wat gek om dat zittend vanuit je bureaustoel te adviseren! Dus nu ga ik waar mogelijk naar buiten, weer of geen weer, bij zo veel mogelijk gelegenheden. Voor wandeltherapie (extra toegerust en geïnspireerd door een training van De Buitenpsychologen), voor ‘weetings’ (oftewel ‘walking meetings’), voor supervisie of werkbegeleiding, of met de ACT-groep naar buiten voor een kringgesprek of mindfulness oefening. En soms ook tussendoor tijdens een lunch- of koffiepauze, gewoon voor mezelf. En het werkt. Patiënten geven aan de gesprekken prettiger, opener, minder formeel of spannend te vinden, ze zijn in beweging en werken zo aan hun behandeldoelen, ze ontdekken hoe simpel en fijn wandelen voor ze kan zijn en doen het daarom ook meer thuis, en de natuur draagt af en toe ook specifiek bij aan het therapeutisch proces door de oefeningen en symboliek die ze aanreikt. Zo leerde een jongeman mij de symboliek van een Vlaamse Gaai die langs ons af vloog, een teken van kracht, vindingrijkheid en brug tussen het hemelse, met zijn blauwe vleugels, en het aardse, met zijn bruine lichaam. Dit betekende voor hem: ga in je kracht staan, geloof in jezelf en verbind inzichten met de praktijk en pas ze toe. Gesprekken en reflecties die je binnen in je spreekkamer niet kunt hebben. Ik geniet ervan!

Na dit eerste jaar zie ik uit naar nog veel meer van dit soort jaren met veel werkplezier, leuke collega’s, ontwikkelmogelijkheden voor mezelf én de organisatie en genoeg kansen en uitdagingen. Ik mis de GGZ soms, maar krijg daar andere mooie dingen voor terug. Of ik ook tot mijn pensioen blijf, dat weet ik nog niet, dat duurt ook nog wel even, maar op deze manier zou ik het wel prettig en goed kunnen volhouden! En hebben wij ons nog niet ontmoet? Ik wandel graag een keertje samen om elkaar beter te leren kennen!

Inge van der Laak

Ik ben Inge van der Laak (40) en woon samen met mijn 2 dochters Maud (13) en Emma (10) sinds kort in Simpelveld. Wij zijn de afgelopen jaren meerdere keren verhuisd, want een huis kopen in deze tijd bleek nog niet zo gemakkelijk. Al brengt dat verhuizen wel wat werk en onrust met zich mee, ergens past de bijbehorende drukte ook wel bij mij. Ik ben graag onderweg, houdt van reizen en ben eigenlijk altijd wel op zoek naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Nee is geen optie, want er is altijd wel een mogelijkheid waarop dingen wél kunnen of je leert gewoon anders met situaties omgaan. Mijn vriend en 3 bonuskinderen wonen op 300km afstand, maar ook hier geldt, altijd denken in mogelijkheden en dit werkt prima voor ons allemaal.

En misschien zijn dit nu wel juist de dingen die ik geleerd heb in de tijd die ik bij Adelante werkzaam ben; meebewegen bij veranderingen, flexibel zijn en denken in mogelijkheden.

20 jaar geleden ben ik begonnen als leerling verpleegkundige op de afdeling ATO/ Cardio. Tijdens deze eerste kennismaking met revalidatie heb ik geleerd hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn en hoeveel iemand kan bereiken door te denken in mogelijkheden en zich hier samen met het multidisciplinaire team op te richten. Onderdeel zijn van dit team en dit stuk van iemands leven mogen begeleiden heb ik altijd als bijzonder ervaren.

Vanaf 2003 ben ik werkzaam geweest binnen team CVA/NAH, eerst als verpleegkundige en daarna als verpleegkundig specialist. En ondanks dat ik deze functie met betrokkenheid, inzet en plezier heb vervuld bleef ik altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen om mijzelf verder te kunnen ontwikkelen.

Door mijn betrokkenheid bij projecten als REFLEX- Avinty en VIPP heb ik gemerkt hoeveel energie het mij geeft om deze onderwerpen projectmatig vooruit te brengen en resultaatgericht te werken. Anderen hierbij inspireren, motiveren en in beweging krijgen, maar ook leidend en sturend zijn zonder de verschillende belangen en prioriteiten uit het oog te verliezen spraken mij aan.

Sinds 1 oktober ben ik gestart in mijn nieuwe functie als projectleider binnen ABC. Een hele stap om te stoppen in de directe patiëntenzorg, maar indirect ben ik nu nog betrokken in de vorm van het huidige project REFLEX waar ik voor het inhoudelijke stuk projectleider ben.

Best spannend weer zo’n nieuw EPD, maar ook in mijn nieuwe functie merk ik weer opnieuw hoe betrokken en bevlogen mijn directe collega’s, maar ook de andere medewerkers binnen Adelante zijn. En dat is mooi om te zien hoe individuen, maar ook teams bij veranderingen en soms tegenslagen toch altijd weer de positieve dingen en mogelijkheden kunnen zien.

Daarnaast moeten we wel kritisch blijven en elkaar vragen blijven stellen en aanspreken. Wat zou er nog beter of anders kunnen in het proces en hoe kunnen wij zelf als medewerkers hier de verantwoordelijkheid voor nemen en waar hebben we elkaar juist nodig? Soms kunnen kleine veranderingen in je eigen werkproces al een grote impact hebben. Ik zou dan ook graag zien dat we deze succeservaringen gaan delen en zo steeds meer verbonden en betrokken raken in elkaars processen en van elkaar leren. Samen met mijn directe collega’s John Pinkaarts en Margreet Meems van het projectenbureau gaan we dan ook bekijken hoe we dit verder vorm kunnen geven.

Dus voorlopig ben ik weer voorzien van genoeg uitdagingen. 

Vivian Brands

Van typemiep in mantelpak naar secretaresse op sneakers, in spijkerbroek

Mijn secretariële opleiding rondde ik in 1989 af. Hoewel ik mijzelf nog niet als een typemiep aan het werk zag, kon ik in augustus 1990 starten binnen het directiesecretariaat van Franciscusoord. Samen met mijn directe collega’s Joyce Meijers en Miriam Voncken vormden we het secretariaat van de directeur revalidatie. Door de fusie met de Lucas Stichting voor Revalidatie verhuisden alle ondersteunende diensten naar Hoensbroek dus de fiets (vanuit Meerssen naar Houthem)  verruilde ik voor de bus naar Hoensbroek. Ik heb gewerkt voor de afdelingen staf, kwaliteit en communicatie. Veel mensen zien komen en gaan, maar ik bleef…

De afwisseling in taken, de contacten met mensen en fijne collega’s zorgden ervoor dat ik 12 jaar in Hoensbroek met veel plezier mijn werk kon doen. In 2003 verschoof ik intern door naar de school in Houthem. Terug op de fiets.

Ik ben getrouwd met mijn jeugdliefde en samen hebben we 2 dochters, van 21 en 20 jaar en een zoon van 17 jaar. Mooi te zien hoe je kinderen zich ontwikkelen, waar je jezelf ook weer in terugziet. Daarnaast ben ik dol op onze 3 katten.

Ik kom uit een groot gezin en heb dus graag mensen om me heen. Iets voor iemand kunnen betekenen, iemand kunnen helpen, het zorgen voor, daar krijg ik energie van. Thuis, maar ook bij Adelante. Echter is dat ook mijn valkuil. 6 jaar geleden ben ik uitgevallen met een burn-out. Nooit gedacht en echt ik moest helemaal terug naar niveau 0. Dat was een hele moeilijke periode en een groot gevecht met mezelf. En achteraf kun je zeggen dat je ook hiervan leert. Maar ik blijf mezelf toespreken, nog steeds.

In mijn functie kom je met heel veel collega’s in contact. Je kent ze en zij kennen jou, de drempel is laag en ik praat vaak in ‘gifjes’. Het scherpe kantje er vanaf halen, dat geeft openheid.

Als secretaresse hoor, lees en zie je veel. Je bent discreet, je moet forceren, flexibel zijn en altijd klantvriendelijk, of dit nu collega’s zijn, de Inspecteur voor het onderwijs of ouders. Dit in combinatie met mijn werkomgeving, de dynamiek van het centrum, de kinderen, maakt het voor mij dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk kom .

Het contact met de kinderen vind ik geweldig. In de loop der jaren zie je ze groeien, niet alleen in lengte maar ook in hun ontwikkeling. Ze moeten ontzettend hard werken en dat is niet altijd even makkelijk. Maar wel geweldig om te zien. Ik ken veel kinderen bij naam en vind het leuk ze kleine complimentjes te geven, een grapje te maken, gewoon om een kleine glimlach op hun gezicht te toveren. Op de tijdelijke locatie aan de Keelstraat halen we, ondanks de beperkingen van de locatie, alles uit de kast voor de kinderen maar ook voor onszelf. Onlangs was ik één of ander raar spook met Halloween voor de VSO. Onherkenbaar en ontzettend lelijk…hoor ik de ene jongen tegen de andere zeggen…daar komt die vrouw weer!

In mijn vrije tijd zit ik bijna nooit stil. Ik ben altijd in of rondom ons huis bezig. Om lekker even helemaal voor mezelf te kiezen, trek ik mijn loopschoenen aan om een uurtje of anderhalf het veld of bos in de rennen. Muziek in de oren en knallen. Heerlijk. Fietsen, spinnen, wandelen zolang ik maar naar buiten kan gaan. Ik wil altijd mijn grenzen verleggen, harder gaan, verder, sneller. Dat heb ik ook in mijn werk, mijn glas is altijd halfvol.

Met een goed boek krijg je me overigens wel stil😉.

Vrijdag het Sinterklaasfeest op de school gevierd. Twee Pieten mochten een aantal klassen verrassen met cadeautjes en lekkers. Dankbaar nam ik alle knuffels, geheimen en groeten aan de Sint in ontvangst. Ik heb een dreamjob!

Rebecca Boltong

Ik ben Rebecca Boltong, en werk vijf jaar als verpleegkundige op verpleegafdeling 2, ATO/Cardio te Hoensbroek.
Ik woon in Heerlen, samen met mijn hond, een Siberische husky genaamd Nova, ze is mijn beste maatje en wij beleven samen leuke avonturen.
In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met van alles. Ik heb veel kamerplanten en vind het leuk om mij te verdiepen in de verzorging van elke plant en houd de meeste ook nog eens in leven.
In mijn vrije tijd wandel ik veel en valt mij van alles moois op in de natuur, waar ik veel van geniet. Als sport houd ik van hardlopen en mountainbiken. Ook ben ik mijn kennis over sterrenkunde aan het uitbreiden en houd mij veel bezig met fotografie. Ik ben zo’n persoon die naar de lucht wijst en zegt: “Kijk die mooie kleuren, kijk daar ligt ursa major, kijk, lichtende nachtwolken!”

Mijn loopbaan binnen Adelante Zorggroep volwassenenrevalidatie begon ca. 10 jaar geleden.Ik had voor mijn verpleegkundige MBO-4 opleiding mijn eerste stage op toen afdeling 3, ATO/Cardio. Ik had al ervaring in de zorg door de opleiding verzorgende IG BBL. Er ging een wereld voor mij open binnen Adelante. Ik werd warm ontvangen door een super leuk en kundig team. De stage was zeer interessant door de verschillende soorten patiëntencategorieën en de verschillende leeftijden. Na mijn eerste stage kreeg ik een 0-uren contract om in weekenden en vakanties te komen werken. Tijdens de opleiding heb ik nog stage gelopen in de psychiatrie, het ziekenhuis en GRZ revalidatie. Mijn laatste stage heb ik op afdeling 1, dwarslaesie afgerond. Toen ik mijn opleiding behaalde kwam er gelukkig een vacature open voor team ATO/Cardio. Ik heb gesolliciteerd en kreeg mijn contract voor onbepaalde tijd. Na een klein jaar op afdeling ATO/Cardio te werken heb ik gesolliciteerd bij de Verpleegkundige AdviesRaad, waar ik nog steeds lid van ben.

Ik vind mijn werk bijzonder veelzijdig en het is zeer waardevol om patiënten vooruit te zien gaan en daar met een geweldig team onderdeel van uit te maken.

De COVID-periode heb ik als heftig ervaren. Wij hebben veel ex-COVID patiënten op de afdeling gehad en elk individu heeft veel
 meegemaakt en moest hard werken om vooruit te komen. Het was extra moeilijk voor mij om op social media van alles voorbij te zien komen over COVID-19 en ieders mening en visie daarover mee te krijgen. Dat kostte veel energie omdat ik zag waar mijn patiënten vaak vandaan kwamen door dat ziektebeeld en hoe ernstig het ziektebeloop voor sommigen kan zijn. Tegelijkertijd zagen wij enkel de patiënten die een ernstig ziektebeloop hebben doormaakt, diegene die het als mild hebben ervaren hoefden niet te revalideren.

Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn in deze tijd, en soms even stil te staan bij wat er in en om ons heen gebeurt en samen over dingen te praten. Met mijn team kon ik dit goed en dat gaf een gevoel van geborgenheid, begrip, het gevoel er niet alleen voor te staan.
Ik ben in de COVID-periode van drie kamerplanten naar meer dan vijftig kamerplanten gegaan, dat klinkt extreem maar het is een zeer gezellige urban jungle bij mij thuis. Buiten dat heb ik heel veel de Sims 4 gespeeld om echt even af te schakelen, en hier heb ik hele kastelen in gebouwd.

Ik haal het beste uit mijzelf door te mentaliseren. Mentaliseren houd in dat ik het gedrag van mijzelf en anderen kan begrijpen en verklaren vanuit achterliggende gevoelens, gedachten en motivatie. Verder geniet ik van heel veel kleine dingen en ben ik dankbaar dat ik dat kan.
Ik haal het beste uit mijzelf door mijzelf te kunnen zijn, mij volledig mens te voelen, door anderen het gevoel te geven dat zij ook zichzelf mogen zijn en zich volledig mens mogen voelen, in hun hele bestaan.

Yentl Wackers

Hoi! Ik ben Yentl Wackers, 25 jaar, fysiotherapeute en ik woon in Elsloo. In mijn vrije tijd kun je me vinden op de schaatsbaan, op het paard of op de dansvloer (salsa en bachata). Wat velen van jullie waarschijnlijk niet weten, is dat ik al 19 jaar kunstschaatsen als passie heb. 7 jaar geleden ben ik met mijn competitieve carrière gestopt. Studeren vond ik belangrijker, maar gelukkig kan ik er wel nog steeds mijn ontspanning in vinden. Verder galoppeer ik het liefst over het strand en door de duinen. Ik ben ook altijd in voor leuke dingen doen met vrienden en mijn familie. Tegen een dag naar het strand gaan of een weekendje weg, zeg ik nooit nee. Ik hou van hard werken en ik haal ook heel veel voldoening uit mijn werk.

Tijdens mijn afstuderen kwam er een vacature voor een fysiotherapeut bij het Tinnitusteam vrij. Mijn stage binnen Adelante was me zo goed bevallen en het is zo’n fijne werkgever dat ik deze kans met beide handen heb aangegrepen. De dag na mijn sollicitatiegesprek kreeg ik het leuke nieuws dat ik aangenomen was. Ik ben nu 1,5 jaar in dienst bij het Tinnitusteam van Adelante Audiologie & Communicatie locatie Hoensbroek en dat bevalt me reuze goed. De complexiteit en de diversiteit van de patiëntenpopulatie maakt mijn werk leuk en interessant. Iedere dag is anders. Ik heb al zo veel mogen leren van mijn collega’s van het audiologisch centrum, maar ook zeker van mijn patiënten. Ik heb het voorrecht om te mogen leren van mijn patiënten o.a. door al het vertrouwen dat ik van hen krijg. Hierdoor durven ze me alles te vertellen waardoor ik dan weer de beste zorg kan leveren. In onze behandelgroepen beginnen we als 12 vreemden voor elkaar en al snel kunnen we met z’n allen een veilige omgeving creëren waarin alle emoties en diepste angsten aanwezig mogen zijn. Al het denkbare passeert de revue. Zo kan het binnen één behandelsessie van lachen met elkaar naar frustratie, paniek, angst, verdriet en wanhoop gaan. En als ik mijn patiënten dan na 3 maanden na afronding van de behandeling weer terug zie en zie hoe goed het met ze gaat, dan ben ik zo trots als een pauw op ze en krijg ik een enorme energie boost. Het leven is vaak 180° omgedraaid, ze kunnen beter met de tinnitus omgaan en ze hebben weer een stuk van de ‘oude ik’ teruggevonden of de ‘nieuwe ik’ meer geaccepteerd. Ik vind het mooi dat ik hierin heb kunnen ondersteunen en voor dit alles doe ik het. Ik leer hier zo veel over het gedrag van mensen en hoe we omgaan met situaties in het leven. Dit brengt me veel mensenkennis wat me in de rest van mijn carrière als fysiotherapeut veel zal brengen.
Mijn patiënten proberen iedere dag het beste uit zichzelf te halen en ik doe dat door me open te stellen, nieuwsgierig en leergierig te zijn.

Jeroen Bekkers

"​​​​​​​Een jaar of 5 geleden, vrij kort na mijn aanstelling als kinderrevalidatiearts, heb ik een stukje in deze rubriek mogen delen. En na een zeer bijzonder jaar is het een fraai moment om dat opnieuw te doen.

Want ondanks alle veranderingen, in positieve en negatieve zin, heb ik het gevoel dat we op een goede manier ons werk hebben kunnen voortzetten. En dat ik nog iedere dag met veel passie naar mijn werk ga. Het voelt voor mij namelijk nog steeds als een voorrecht dat ik als dokter een rol mag vervullen in de ontwikkeling van een kind in de breedste zin van het woord. En dat mag ik doen op momenten dat kinderen iets meemaken waarvan je hoopt dat ze dat niet hoeven mee te maken. Een verkeersongeval, een hersenbloeding of bijvoorbeeld orthopedische ingreep. Het allermooiste van mijn vak is dat ik deze kinderen samen met mijn team weer perspectief mag geven en naast ze mag staan als ze weer stapjes in de goede richting maken. Het is echt mensenwerk en maatwerk om met ieder gezin te bekijken wat voor hen betekenisvol is. En in de afgelopen jaren is het steeds vanzelfsprekender geworden om over de muren van de eigen instelling samen te werken binnen een netwerk van hulpverlening, onderwijs en gemeentes. 

Mede door mijn dagelijks werk ben ik de laatste jaren ook thuis veel bewuster gaan nadenken over welke wereld wij voor onze kinderen nalaten. Als trotse vader van 2 vrolijke en gezonde kleuters, denk ik samen met mijn vrouw veel meer na over duurzaam leven. En daarnaast ben ik al vanaf mijn jeugd geïnteresseerd in architectuur, zowel in nieuwbouw als duurzame verbouw. De verbouwingen op de verschillende locaties in de afgelopen jaren bij Adelante heb ik met veel belangstelling gevolgd en hebben een positieve bijdrage geleverd aan de werksfeer. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig en verdiep ik me in het hergebruiken en restylen van authentieke panden. Met respect voor geschiedenis en (her)gebruik van natuurlijke materialen kom ik de mooiste dingen tegen. En hierbij gaat een mooie vergelijking met mijn dagelijks werk zeker op." 

Elle Driessen

“Hay, ik ben Elle en inmiddels alweer bijna 19 jaar als logopedist in dienst bij Adelante Audiologie & Communicatie. Ik woon in Oirsbeek, samen met mijn man en nog twee thuiswonenden zoons. Mijn dochter woont inmiddels al een paar jaar op kamers. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig en heb mijn eigen site Ellebelcreaties op Facebook en Instagram.  Ik word er blij van om bezig te zijn met stofjes en mijn naai- en borduurmachine en maak hiermee ook graag andere mensen blij. Daarnaast speel ik dwarsfluit in een groepje met gezellige dames, waarmee we af en toe ook weleens optreden. Ik kan heerlijk genieten van wandelen, een goed glas wijn en lieve mensen om me heen.


Mijn loopbaan begon bij een dagverblijf voor verstandelijk beperkte ouderen en een vervanging in het MUMC+ . Daarna gestart in een logopediepraktijk en een aantal jaren mijn eigen logopediepraktijk gehad.  Ik merkte al snel dat het niets voor mij is om solistisch bezig te zijn en miste de collega’s en het interdisciplinaire werken. Eens even lekker met iemand kunnen sparren,  hoe kijkt iemand met een andere achtergrond hier tegenaan etc.  Na ongeveer 8  jaar in de logopediepraktijk te hebben gewerkt, was het voor mij echt tijd voor iets anders. Dus….er kwam een vacature bij het Audiologisch Centrum vrij. Na een sollicitatiegesprek met een delegatie van maar liefst 3 en daarna 2 dames tegenover mij! (sorry collega’s) werd ik aangenomen binnen de toenmalige “Gezinsbegeleiding ZuidOostNederland”.

Mijn functie bij Adelante is altijd in beweging, dat maakt het zo leuk en divers . Ik werk deels binnen de Vroegbegeleiding Individueel  en sinds kort binnen de Vroegbehandelgroepen van Adelante. Ik werk  overwegend met kinderen in de leeftijd van 0 tot gemiddeld 4 jaar en hun ouders, maar ook weleens oudere kinderen. In principe behandelen we tot de leeftijd van 18 jaar. Ja, je leest het goed, baby’s van een paar maanden oud die al begeleiding krijgen vanuit Adelante! Op het moment dat bekend is dat er een gehoorverlies is, kan de vroegbehandeling starten. In de thuissituatie help ik ouders bij het wennen  aan de hoorapparaatjes en het hebben van een kindje dat niet goed hoort. Hoe ga je daar mee om? Moet ik blijven praten, gebaren leren, hoe krijg ik contact met mijn kind en kan het later wel naar school? Allemaal vragen en een  geheel nieuw pad voor ouders om te bewandelen. Voor mij een voorrecht om dat samen met ouders aan te gaan. Elk gezin, elk kind is anders, wat mijn werk boeiend maakt, maar vooral ook veel voldoening geeft.  Zo mooi om te zien wat ik samen met ouders kan bereiken en hoe de kinderen zich ontwikkelen. Wanneer het kindje naast het gehoorverlies ook andere beperkingen heeft, is er veel samenwerking met andere instanties of  bijvoorbeeld Adelante Kind & Jeugd. Zo zoeken we naar de juiste communicatie en behandeling voor dit specifieke kind.

Binnen de Vroegbehandelgroepen zie ik kinderen die moeite hebben met communiceren of auditief beperkt zijn. Dit zijn veelal kinderen in de leeftijd van 3 en 4 jaar die intensief begeleiding krijgen. Heel anders weer dan het werken binnen gezinnen, maar zeker zo leuk. Groepslesjes en individuele behandeling behoren tot de dagelijkse kost.  Hier vind je me ook weleens in de gymzaal of met een kwast in de hand.  Al met al een zeer leuke en afwisselende baan, ik ga elke dag met plezier naar mijn werk ."

Melissa Eggen

Hallo! Ik ben Melissa, 24 jaar oud en woon in het rustige Voerendaal. Ik ben werkzaam als medische secretaresse van Cluster 3 binnen de volwassenrevalidatie. In het dagelijks leven ben ik een ontzettend actief persoon. Ik ben het liefst met sport zelf bezig en ook welke voeding het beste is voor verschillende sportprestaties. Ik breng dus graag tijd door in de sportschool of nog liever op het volleybalveld! Verder vind ik het heerlijk om met mijn hond door de bossen te wandelen. Mocht je me ook in de sportschool niet kunnen vinden, dan is er hopelijk een festival in de buurt. Een feestje ben ik namelijk altijd voor in!

In 2016 ben ik begonnen als stagiaire op het secretariaat Hersenletsel & Neurologie. Dit was mijn eindstage van mijn opleiding. Dit was zo goed bevallen dat ik meteen een contract kreeg. 5 Jaar later werk ik nog steeds met alle plezier voor dit cluster. Als medische secretaresse ben ik eigenlijk de rechterhand voor de arts. Als secretaresse ondersteun je de arts in (administratieve) taken en zorg je ervoor dat zij zo optimaal en efficiënt mogelijk te werk kunnen gaan. Je beheert de agenda’s van de artsen van ons cluster en zorgt ervoor dat zij informatie op tijd ontvangen. Al met al is dus goede communicatie belangrijk en draag je bij aan goed teamwork. In mijn huidige functie heb ik vooral geleerd om stevig in mijn schoenen te staan en nog efficiënter te werk te gaan. Er ligt veel verantwoordelijkheid op jouw bordje, dus wordt er ook veel van je verwacht. Efficiënt en effectief werken vind ik als secretaresse erg belangrijk.

De collega’s, artsen en behandelaren van het cluster maken dat het werken bij Adelante voor mij heel leuk is. Er hangt een prettige sfeer onderling. Ik krijg veel waardering vanuit het team. Ook om veel patiënten zo vooruit te zien gaan, motiveert om door te blijven gaan.

Als ik Adelante moet beschrijven in drie woorden wat mij trots maakt: inzet, samenwerking, professionaliteit. Hoe het hele team samenwerkt om een doel van een patiënt te behalen is heel mooi om te zien.

Ik haal het beste uit mezelf door te leren uit elke situatie die zich voordoet. Ook ga ik graag nieuwe uitdagingen aan en probeer ik soms kritisch te zijn op mezelf zodat ik als persoon kan groeien.

 

 

Wouter Dierick

Mijn naam is Wouter Dierick, ik ben 30 jaar. Samen met mijn vriendin woon ik sinds kort in Meerssen, voorheen net over de grens in Smeermaas, België. Ik ben een fervent liefhebber van speciaal bier en de daarbij behorende, hartige snacks. In mijn vrije tijd doe ik aan boulderen (ongezekerd klimmen) en sportklimmen, ik wil nog wel eens op de mountainbike of motor stappen en ga maar al te graag richting de Alpen. Als het slecht weer is hou ik me binnen bezig met mijn 3D-printer en andere ‘nerd zaken’, hetgeen me brengt tot wat ik doe binnen Adelante.

Ik ben werkzaam in Hoensbroek als medewerker I&A (ICT) binnen de afdeling Services. Ik ben als externe inhuur begonnen en per 1 januari 2021 in dienst van Adelante zelf. Onderdeel van mijn takenpakket is een stuk beheer van het educatieve netwerk, een systeem dat we in het kader van de NEN7510 certificering nodig gaan hebben en diverse andere, ICT gerelateerde projecten. Het bevalt me erg goed binnen Adelante, de organisatie is groot genoeg om een uitdaging te vormen maar voelt, door de nauwe contacten en korte lijntjes, meer aan als een hechte club. Zowel de inhoud van mijn functie als mijn directe collega’s zorgen voor erg veel werkplezier en motiveren me om elke dag het beste uit mezelf te halen! Het fijne van mijn functie is dat ik niet alleen op mijn plekje in de kelder in Hoensbroek werk, ik ben met regelmaat te vinden in Houthem bij Adelante Kind & Jeugd en bij de Maasgouw school in mijn geboortestad, het altijd mooie Maastricht. Ook de meeste andere Adelante locaties heb ik al een paar keer mogen/moeten bezoeken in verband met projecten en het verhelpen van storingen. Dit geeft een goed beeld van hoe Adelante is als organisatie: dynamisch, divers en vooruitstrevend. Dit is in mijn ogen iets om trots op te zijn!

 

 

Inge Hutschemakers

Terug naar 1991… Als 4e jaars PABO student stapte ik de voor mij onbekende mytylschool binnen, toen nog Franciscusoord. Wat een fijne en uitdagende stageplek. Mijn hart verloren aan de leerling die vaak extra hard moet werken om het beste uit zichzelf te halen. Leerlingen en collega’s om van te leren en door te groeien, als leerkracht èn als mens!

Een vervolgstudie en een aantal werkplekken verder, mocht ik in 1997 opnieuw en ‘voor de echt’ aan de slag bij de mytylschool. De school heeft mij sinds toen vele uitdagende en afwisselende functies geboden. Tot nu toe is de kers op de taart om, sinds bijna 6 jaar, te werken als leerkracht voor een speciale klas met de naam Educare4u.

In deze klas stromen alle nieuwe leerlingen voor de mytylschool binnen. De overgang naar een nieuwe school is meestal heel spannend, vaak gaat er een periode van onzekerheid en spanning aan vooraf. De leerling heeft het moeilijk op zijn school en er moet gekozen worden voor een andere school, een periode die veel onzekerheid, twijfel en vaak ook verdriet met zich mee brengt. Samen met mijn collega probeer ik te zorgen voor een warm welkom voor de leerling en zijn ouders, zodat het trillende lipje van dag 1 snel tot het verleden behoort! Wij laten de leerlingen rustig wennen in onze klas en kennis maken met onze school. Vaak zie ik dat zij zich net zo snel op hun gemak voelen als ik zelf in 1991, dat ze zichzelf kunnen zijn en er gekeken wordt naar hun mogelijkheden. Ze kunnen weer in hun kracht gaan staan en groeien! Gedurende een periode van drie weken observeren wij hun functioneren op alle vlakken, waardoor we ze in de meest passende leerweg en klas kunnen plaatsen. Het begin van de schoolloopbaan bij Adelante is gemaakt en met ondersteuning en begeleiding van al onze fantastische collega’s van onderwijs en revalidatie gaan ze het beste uit zichzelf halen!

In de Educare4u klas verzorgen we, naast de instroom van de nieuwe leerlingen, ook onderwijs aan kinderen en jeugdigen die (tijdelijk) klinisch bij Adelante verblijven, om te revalideren of voor een observatie/revalidatie traject. Onderwijs en naar school gaan is voor hen een afleidende invulling van de dag èn belangrijk om te werken aan de vaak veranderde mogelijkheden en hoe daarmee om te gaan op school. Met een fijn, deskundig en betrokken team van revalidatie en onderwijs, werken we aan doelstellingen om kinderen en jeugdigen zo goed mogelijk te laten participeren, in het dagelijks leven en op school. Zo fijn om deze leerlingen met vertrouwen terug te kunnen laten gaan naar hun eigen school of met een goed gevoel voor een andere (speciale) school te laten kiezen.

In onze klas werken we dus met leerlingen in een vaak moeilijke en uitdagende fase van hun leven en schoolloopbaan. Hierdoor komen we snel ‘dichtbij’ de leerling en zijn ouders. Hen tot steun kunnen zijn geeft heel veel voldoening en maakt me trots om hier te mogen werken!

En dan nu 2021… Getrouwd met Rob, zoon Len (13 jaar), Mik (10 jaar), wonend in, en genietend van het mooie Heuvelland. Dertig jaar later daagt het werken bij Adelante mij nog steeds uit om het beste uit mezelf te halen, in mijn werk en in mijn persoonlijk leven. Geniet van de kleine maar waardevolle dingen in het leven!

SAMEN-VERTROUWEN-VOORUIT

 

Ingrid Theunissen

Communicatie bij Adelante

In 1991 stapte ik binnen bij Adelante (toen Hoensbroeck Revalidatiecentrum). Ik had net mijn opleiding af en had zin om aan de slag te gaan, ook al zou het maar tijdelijk zijn. Dat is in september van dit jaar alweer 30 jaar geleden. Tegenwoordig misschien niet meer zo gebruikelijk maar een weloverwogen en bewuste keuze. Een waar ik nog steeds geen spijt van heb. Dat heeft alles te maken met de mensen waar we het voor doen bij Adelante.

De invulling van mijn functie is door de jaren heen telkens een beetje veranderd. Begonnen als Desk-Top-Publisher bij het toenmalige Centrum Beroepsopleidingen Hoensbroeck rolde ik uiteindelijk in de nieuw opgerichte afdeling communicatie. Je leest het goed, in die tijd bestond er nog geen communicatieafdeling bij onze organisatie. Iets wat ik me nu absoluut niet meer zou kunnen voorstellen… ondenkbaar zelfs. Voor mij was het plaatje compleet met een opleiding communicatie die ik naast mijn werk heb gevolgd. Ik kon mijn oorspronkelijk grafische achtergrond perfect combineren met communicatie. De boodschap direct visualiseren. Een krachtige mix.

Tegenwoordig doe ik mijn grafische werk freelance. Het blijft een passie. Ik kan er enorm van genieten als ik de juiste vertaalslag kan maken van een boodschap of verhaal. Mijn motto: “Vertel me jouw verhaal en we laten het samen schitteren.”

Als lid van het team Communicatie bij Adelante kom je in feite op alle locaties. Je komt met heel veel verschillende mensen en verhalen in aanraking. Het is werkelijk nooit saai. Het aanbod en de variatie vanuit alle organisatieonderdelen is enorm. Ik werk tegenwoordig nog twee dagen per week voor Adelante en mijn aandachtsgebied ligt voornamelijk bij de divisie Kind & Jeugd. Het is intens en prachtig tegelijk.

Ik denk dan aan het plezier van de kinderen die er naar school gaan. De dankbaarheid van ouders als ze de zorg met een gerust hart even uit handen kunnen geven. Het trotse gezicht van een collega wanneer de oefening is gelukt. Maar ook het intense verdriet wanneer een kind is komen te overlijden. Dat alles maakt het werk en wat we doen heel bijzonder. Ik ben er als persoon rijker door geworden.

Het mooiste van alles is dat je in deze rol de kans krijgt om mensen (en daarmee de organisatie) in hun kracht te zetten. Of het nu om collega’s gaat die met enorme betrokkenheid hun werk doen. Of het gaat om de veerkracht van een cliënt die knokt voor een zelfstandig leven. Het kunnen uitdragen van het Adelante-verhaal maakt me nog steeds trots. Er is in de loop der jaren veel veranderd op de werkvloer en ja, soms is het roeien met de riemen die we hebben. Uiteindelijk staat dit voor mij toch los van wat ik voel voor deze organisatie en deze mensen. Ik blijf dan ook onverminderd betrokken en kijk met een positieve blik vooruit. Laten we het beste eruit blijven halen!

Tom Niesten

Het is zondag 14 mei 2017 als ik thuis op de bank zit te kijken naar de Giro d’Italia. Ik ben revaliderende van een zware longontsteking als gevolg van een bacteriële infectie, waarvoor ik tot twee keer toe moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Naast dat ik fysiek behoorlijk heb moeten inleveren, ben ik ook nog steeds onder de indruk van de maanden die achter me liggen. Van een fitte vitale kerel die vrijwel nooit ziek was, was ik ineens een zorgafhankelijke longpatiënt. Dat was niet bepaald het zelfbeeld dat ik in de planning had. Op TV zie ik Tom Dumoulin beginnen aan een loodzware slotklim (Categorie 1) die ook wel bekend staat als de ‘Blockhaus’. Quintana pakt de ritzege, maar later zal blijken dat Tom Dumoulin die dag de basis legt voor zijn latere Giro-zege. Ik herken de omgeving. De rit wordt namelijk verreden in de Abruzzen (midden Italië), in de directe omgeving van mijn schoonouders. De berg die beklommen wordt, tekent het panorama vanaf de veranda waar ik iedere zomer mijn vakantie doorbreng. Die dag besluit ik dat de dag waarop ik die berg met mijn racefiets kan bedwingen zonder af te stappen, ik geen patiënt meer ben. 8 augustus 2019, meer dan twee jaar later was mijn volledige herstel een feit.

Niemand kiest ervoor om ziek te worden, maar het kan iedereen overkomen… ook jou en mij. Ik had deze periode graag willen overslaan, maar ik moet wel bekennen dat het me ook veel gebracht heeft zowel privé als werk gerelateerd. Sinds mijn opnames begrijp ik hoe het voelt om regie over eigen leven even kwijt te zijn, wat diagnosestress met je kan doen en hoe het voelt wanneer jouw lot in de handen van een ander ligt. Goede zorg is op dat moment alles voor jou. Ook ben ik beter gaan begrijpen dat er daadwerkelijk zoiets bestaat als ‘werkconditie’. Ik heb ervaren hoe belangrijk het is om gedoseerd je eigen rollen weer op te pakken en hoe waardevol het is, dat wanneer je terugkomt, je met open armen door je collega’s ontvangen wordt. Maar misschien nog wel de belangrijkste les: als je eigen toekomst geen vanzelfsprekendheid is, ga je pas nadenken wat de echte belangrijke dingen in het leven zijn. In deze periode kwam ik erachter dat ik te weinig bezig was met thuis en een stuk van de film van mijn jonge gezin aan het missen was. Een stuk film dat ik niet wilde missen. Een proces trad in gang om uiteindelijk mijn geliefde baan bij GGzE in Eindhoven in te wisselen voor een even mooie functie dichter bij huis.

Mijn naam is Tom Niesten en sinds 1 november werk ik als Divisiedirecteur Audiologie en Communicatie binnen Adelante. Ik woon samen met mijn vrouw Regina en onze drie kinderen Aimée, Philippe en Yannick in Beek. Ik heb mijn vaste werkplek in Hoensbroek, maar werk ook graag vanuit Blerick, Geleen en Maastricht. Na 15 jaar psychiatrie wilde ik graag een andere zorgsector ontdekken en dat is dus gelukt. De afgelopen maanden ben ik ondergedompeld in de wereld van Audiologie, een wereld waarin zorg voor mensen met gehoor-, taal- en spraakproblemen centraal staat. Het is een geweldig interessante ontdekkingsreis om deze zorg iedere dag een beetje beter te begrijpen en zoveel nieuwe collega’s te ontmoeten die er alles aan doen om ‘hun’ cliënten die met hoop naar Adelante komen, weer met perspectief naar huis te laten gaan.

Wat ik leuk vind aan mijn baan, is dat ik ben aangenomen om samen met mijn zorginhoudelijke evenknie en managementteam er zorg voor te dragen dat onze hoogwaardige zorg ook in de nabije toekomst hoogwaardig blijft. De ruimte en eigenlijk ook de opdracht om dingen ten goede te veranderen, om simpelweg de veranderende wereld bij te houden, vind ik heerlijk. Het continue zoeken naar een balans tussen de beste zorg, de leukste werkplek en de gezondste bedrijfsvoering, daar kan ik mijn passie helemaal in kwijt. Een belangrijke overweging om voor Adelante te kiezen, is dat ik het fijn vind om in een grotere (zorg)organisatie te werken. Ik vind het gewoon hartstikke leuk om samen met een grote groep collega’s doelen na te streven die grootser en betekenisvoller zijn dan enkel zo’n groot mogelijke financieel resultaat. Wat is nu mooier dan het werken aan het geluk of de kwaliteit van leven van een ander? Samen aan dit soort topprestaties werken, bijzondere dingen ontwikkelen en daar ook samen van kunnen genieten, daar kom ik mijn bed voor uit! Het motto: Haal het beste uit jezelf, is misschien wel één van de dingen die me het meest heeft aangetrokken in de vacaturetekst die ik negen maanden geleden las. Dat is iets dat ik van mezelf verwacht en ook van de collega’s waar ik samen mee werk. We zijn het ook verplicht, want als iemand een gezondheidsprobleem heeft… is goede zorg op dat moment alles. 

Mark Winthagen

Ik ben Mark Winthagen, 30 jaren oud en wonende in Klimmen. Ik heb groen/bruine ogen, een kaal hoofd en een voorkeur voor kruimelvlaai. Verder identificeer ik me als neodarwinist, reductionist, determinist en atheïst; Dankbaar, zachtaardig, warm en ontfermend. Vrije tijd wordt gevuld met gamen, het verzamelen van mineralen en alles dat dinosaurus-gerelateerd is. Na veel jaren van wikken, wegen, werken en studeren heb ik afgelopen jaar eindelijk een diploma in biologie behaald.

Tijdens het schrijven van de scriptie, ben ik begin juni 2020 begonnen als vakantiekracht bij het HR-Servicebureau op locatie Hoensbroek en gedurende de coronacrisis blijven plakken. Als functie probeert het Servicebureau de indiensttreding, contractwijzigingen en verzuim van medewerkers in goede banen te leiden. Samen met een prachtig team van collega’s is dit een heerlijke baan om te mogen vervullen. De start was vrij hectisch en misschien zelfs een beetje chaotisch, maar gaandeweg wordt er steeds meer rust, digitalisering en stroomlijn gecreëerd. Het klinkt misschien cliché, maar ik heb hier geleerd dat “Als de ene hand de andere wast, worden ze beide schoon” een ideaal is, dat veel vruchten kan afwerpen. Een wederzijds begripvolle relatie met collega’s brengt iedereen tot verbetering.

Adelante heeft als kind zijnde ook al velerlei voor me betekent. Aangezien mijn moeder, Marjon, al meer dan 40 jaren werkzaam is bij Crediteuren en lid is van de personeelsvereniging PeeVee, was voor mijn broer en mij het Sinterklaasfeest altijd een grote hit. Ook uitjes vanuit het werk naar het Dolfinarium, Walibi en Bobbejaanland blijven leuke herinneringen. Verder heb ik in mijn tiener/adolescente jaren menige zomervakantie als vakantiekracht kunnen doorbrengen bij de Technische Dienst, Crediteuren, Inkoop en zelfs in het archief. Dus al met al voelt het zeer vertrouwd.

Als afsluiter wil ik meegeven dat ik steeds weer met plezier naar het werk ga, zowel voor de uitdagingen van de dag als de hechte klik met directe collega’s. Adelante is in mijn ogen; aangenaam, verrijkend en innovatief.

 

 

Roger Vousden

'Hey, ik ben Roger Vousden en ik woon nu 7 jaar samen met mijn vriendin. Samen hebben wij een geweldig zoontje Jim van 3 jaar oud. Ik hou van het gezinsleven en ben ook echt een sociaal dier, zowel privé als op de werkvloer. Ik drink graag op de tijd een biertje met vrienden en ga er graag op uit. Ook geniet ik ervan om op vakantie of weekendjes weg te gaan. Zelf heb ik heel wat werkervaring opgedaan waarvan de laatste jaren als planner bij een revalidatie instelling, maar ook als planner in de transportwereld. Uiteindelijk sprak de wereld van de (zorg) kant en het werken met en voor mensen mij meer aan, omdat ik hier op het einde van de dag meer voldoening uithaal.

Mijn functie is senior planner bij Adelante in Venlo. Als planner ben ik verantwoordelijk voor zowel de volwassenplanning als ook de kinderplanning. Dit maakt deze functie veelzijdig en afwisselend. Zo kun je de ene dag bezig zijn met het plannen van observaties bij de kindertherapeuten en de volgende dag met het in orde maken van de planweek voor de volwassenenrevalidatie. Daarnaast blijft het elke week een uitdaging om, ondanks de soms drukke en hectische weken, de juiste prioriteiten te blijven stellen en zo uiteindelijk weer een goede planning te maken. De verantwoordelijkheid en afwisseling die je hebt om planningen zo optimaal mogelijk te maken en een juiste balans te vinden tussen de productiviteit als de tevredenheid bij therapeuten en patiënten spreken mij in deze functie erg aan.
Buiten het maken van planningen hebben we in Venlo regelmatig telefonisch contact met de patiënten zelf. Ik ervaar dat dit positief uitpakt voor beide partijen. Via deze weg kunnen dingen snel doorgeschakeld en opgelost worden.

Bovendien werk ik als planner één dag in de week bij de mytylschool. Wat plannen op deze locatie zo mooi maakt, is dat de kinderen regelmatig voorbij of zelfs even het plannerskantoor inlopen. Dit levert leuke en dankbare momenten op en daardoor weet je ook direct weer waarom je werk zo leuk en belangrijk is. Het zet je tijdens het werk in positieve zin aan het denken.

Bij Adelante heb ik geleerd geduldig te luisteren alvorens te handelen. Het motiveert mij extra om dit te doen door alles wat ik om mij heen zie gebeuren. Door het zien en ervaren wat Adelante kan betekenen voor patiënten, geeft mij dat ook die extra drive om telkens dat extra stapje te zetten voor zowel de patiënt als de organisatie. Daarbij probeer ik zelf altijd te denken in oplossingen en niet in problemen.

Als ik Adelante in drie woorden mag beschrijven, is dit: samen, zorgzaam en gedreven.'

Tessa Boelen

Hoi! Ik ben Tessa Boelen, 29 jaar oud en ik woon samen met mijn man Bob en onze dochter Romee (6 maanden oud) in Beek. In het dagelijks leven houden wij ervan om lekker te gaan uiteten, netflixen op de bank, wandelen met de hond en in de weekenden genieten wij in de zomer van onze speedboot. In de winter gaan wij altijd op skivakantie om een heerlijke week te skiën.

Sinds 2013 ben ik werkzaam bij Adelante Valkhorst & Contigo in Valkenburg. Eén jaar als stagiaire van de HBO-V en daarna als afgestudeerd verpleegkundige. In de jaren dat ik hier werk is de populatie kinderen meer divers geworden. Naast unit 1 (de revalidatieafdeling) is er ook unit 2, het verpleegkundig kinderzorghuis Contigo. Ook hier wordt 24-uurs zorg gegeven aan kinderen die intensieve verpleegkundige zorg nodig hebben. Om de zorg voor deze kinderen nog beter te kunnen leveren, ben ik in januari 2018 de opleiding tot kinderverpleegkundige gaan doen en ben in maart 2019 afgestudeerd. Tevens heb ik de module indiceren en zorgtoewijzing voor wijkverpleegkundigen gevolgd en daarna het vervolg toegespitst op kinderen: indiceren en organiseren van de zorg, het medisch kindzorgsysteem. Hierdoor maak ik voor Adelante kindzorg de indicaties voor de zorgverzekering voor zorg in natura of voor persoonsgebonden budget-aanvragen.

Ik heb het erg naar mijn zin in deze functie omdat het heel divers is. De leeftijden van de kinderen gaan van 0-18 jaar wat ervoor zorgt dat iedere dag anders is. Naast de hoog complexe intensieve zorg voor de kinderen, ben je ook pedagogisch bezig met ze. Het ene moment verzorg je een lange lijn en het andere moment speel je een spelletje met ze of knuffel je met de allerkleinste. Hierdoor bouw je ook vaak een band op met een kind en dat maakt ook dat je met veel plezier naar je werk komt. Tevens is ons team een supergezellig hardwerkend team dat aanvoelt als familie. 

Frans Coenen

"Mijn naam is Frans Coenen, ben 31 jaar en woon in Kerkrade. In mijn nog jonge leven heb ik al de nodige life events moeten overwinnen. Als 19-jarige kreeg ik de diagnose HMS/EDS. Dit laatste kwam hard aan, want ik wilde naar de sportacademie gaan. Een droom viel in duigen en uiteindelijk kwam ik in de WAJONG terecht; voor mij het equivalent van ‘loser’. Dit bezorgde mij een minderwaardigheidsgevoel en ik belandde uiteindelijk in een depressie.Frans Coenen 

Ik ging op zoek naar mijn ‘ware ik’, en vond kracht om de draad weer op te pakken. Ik besloot mijn lichaam sterker te maken en begon met fitness. Ook begon ik aan een multidisciplinair revalidatietraject op de afdeling Pijn bij Adelante. 

“Haal het beste uit jezelf” was de opdracht die ik als WAJONG-er tijdens mijn revalidatietraject bij Adelante meekreeg en die opdracht heb ik naar mijn mening waargemaakt. Doorgaan en niet opgeven! Ik heb hard geknokt om mijn leven weer op de rails te krijgen. Bij het eindgesprek van mijn revalidatietraject heb ik gezegd: "jullie zien mij terug, maar dan wel als collega". 

Na mijn succesvolle revalidatietraject en een jaar hard werken aan mijn lichaam startte ik met een CIOS-opleiding. Dat kostte heel wat overtuigingskracht, maar ik heb zowel bij het UWV als het CIOS bewezen dat ik mentaal en fysiek in staat was deze opleiding te volgen. Ik startte op 27-jarige leeftijd de opleiding en met goed gevolg, want sinds juli 2019 mag ik mij gediplomeerd coördinator sport- en bewegingsagogie noemen aangevuld met de keuzedelen sportspecialisatie instructeur nr. 1 en 2 en verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken.

En dan kom je een vacature tegen op de site van Adelante. Een vacature waarvan je weet, hier heb ik het allemaal voor gedaan. Ik was klaar voor een volgende uitdaging. En met succes, want uit een gros aan sollicitanten, kreeg ik tot mijn grote geluk deze baan.

Mijn wens voor de toekomst is dan ook om dit alles - samen met een gespecialiseerd team - over te brengen op anderen en hun te helpen hun doel te bereiken. Met een gezonde portie humor hoop ik een voorbeeld te zijn voor diegenen die nog een lange weg te gaan hebben. Het organiseren, ontwikkelen en aanbieden van sport- en bewegingsprogramma's voor mensen met een beperking op lichamelijk, sociaal-emotioneel of cognitief gebied heeft mij zo gefascineerd dat ik weet dat ik hier bij Adelante – na een zoektocht van elf jaar - op mijn plek ben.

Karakter en doorzettingsvermogen kunnen bepalend zijn voor iemands leven. Ik mag stellen dat ik hier een goed voorbeeld van ben. Ik was ooit een 52 kilogram wegende depressieve WAJONGER. En ik ben uitgegroeid naar een waardig medewerker van Adelante (als fysio-assistent), die zijn leven weer op de rit heeft.

Geïnspireerd door mijn re-integratietraject en mijn baan als fysiotherapeut-assistent NAH wil ik in de toekomst ook zelf als fysiotherapeut of ortho-bewegingsagoog aan de slag. Ik weet wat tegenslagen zijn. Ik ben opgestaan toen het tegenzat. Ik ben de uitdagingen aangegaan en heb er veel van geleerd. Hierdoor ben ik ontzettend gegroeid en denk ik niet meer in beperkingen maar in mogelijkheden.

Het is super dat ik kan deelnemen aan de rubriek #IKGEEFHETSTOKJEDOOR! Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor andere jonge mensen met gezondheidsproblemen die kunnen zien dat de ‘aanhouder wint’."

Simone Sep

'Ik ben Simone Sep (37) en woon samen met mijn jeugdliefde Bas en onze kinderen Job (7) en Renske (5) in Maastricht. Ik geniet erg van het gezinsleven en besteed dan ook veel van mijn vrije tijd aan samen zijn of leuke dingen ondernemen. Ik houd van reizen: wintersport, zomerzon, de mooiste plekken ontdekken. Waar ik ook blij van word, is heerlijk culinair eten en goede wijn in fijn gezelschap. Daar heb ik een speciaal spaarpotje voor over. Als tegenhanger houd ik van het sfeertje op (muziek)festivals. Helaas zit dat er in deze tijden van corona even niet in.

Bij Adelante werk ik nu zo’n 3 jaar in het Kenniscentrum als onderzoekscoördinator. Mijn aandachtsgebied is revalidatie met hersenletsel. Vanuit het Kenniscentrum werken we met de zorgprofessionals aan zorgvernieuwing. Samen streven we volgens de nieuwste inzichten naar het verder verbeteren van de revalidatiezorg voor cliënten. Dit kan zowel op proces als inhoud zijn. Met wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen en evalueren we op systematische wijze nieuwe aanpakken. Dat doen we in samenwerking met kennispartners binnen een Academische Werkplaats Revalidatie.

Minstens zo belangrijk als het onderzoek zelf, is de implementatie van de zorgvernieuwing. Hierbij is een goede samenwerking tussen zorg, beleid, onderwijs en onderzoek essentieel. Eigenlijk al vanaf het begin, als het idee voor zorgvernieuwing nog in de dop zit. Die samenwerking voelt heel natuurlijk, maar vormt in de dagelijkse praktijk, waarin veel primaire processen de aandacht vragen, ook een uitdaging.

Het toegepaste onderzoek en de samenwerking met verschillende partijen (in- en extern) maken mijn functie veelzijdig. Daarbij moeten al die mooie projecten natuurlijk ook ergens van betaald worden. Het verkrijgen van externe financiering hiervoor is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik ben voortdurend bezig met het creëren van mogelijkheden en kansen. Dat geeft een positieve vibe. De blik is altijd vooruit gericht.

Adelante is een organisatie die innovatie en onderzoek hoog in het vaandel heeft staan en dat is geweldig. Er werken zorgprofessionals met zoveel expertise en passie om dagelijks het beste uit mensen te halen. Dat ik als gezondheidswetenschapper de kans krijg om mijn steentje bij te dragen maakt me trots!'

 

Anita Slot

Mijn naam is Anita Slot, ik ben 59 jaar en inmiddels al ruim 37 jaar logopedist. Eigenlijk had ik wel arts willen worden, maar dat is er niet van gekomen, omdat ik meer energie in het dansen en de vrienden van de dansschool heb gestoken, dan in mijn Gymnasium opleiding. Een paramedische opleiding op hbo-niveau, zoals logopedie en foniatrie, paste toen beter bij me.Anita Slot  

Mijn loopbaan als logopedist ben ik gestart als schoollogopedist in Nijmegen, in de tijd dat nog alle kleuters werden gescreend door een schoollogopedist. Dat was erg solistisch werk en bleek niet zo bij me te passen. Daarna ben ik gaan werken bij Bio-kinderrevalidatie, daar werkte ik voor het eerst in een multidisciplinair team, wat me erg goed beviel en voelde als heel zinvol werk. Na zo’n 6 jaar kreeg ik mijn eerste dochter en ben ik bij Bio gestopt: voorwaarde om er te werken was namelijk dat je 5 werkdagen per week aanwezig was en dat paste niet meer bij mijn rol als moeder.

Daarom heb ik een aantal jaren een parttime eigen praktijk gehad en verschillende kleine baantjes, als logopedist, maar ook als administratieve kracht bij Stichting slachtofferhulp en zelfs bij het Regionaal milieubedrijf. Dat laatste was een leuke afwisseling: een mannenwereld als werkplek! Ik wist toen niet zeker of ik logopedist wilde blijven, maar heb er na een paar jaar toch voor gekozen, om weer als logopedist aan de slag te gaan.

Toevallig las ik 2006 de vacature van VieCuri kinderrevalidatie. Dat was het soort werk dat me aansprak: met kinderen in de revalidatie setting en ook nog deels in het ziekenhuis! Na goed overleg met mijn 3 nog thuiswonende kinderen (de jongste nog in groep 7) over het feit dat ik dan geen vrije schoolvakanties meer zou hebben, heb ik gesolliciteerd en ben aangenomen. Het was fijn om weer in een multidisciplinair team te kunnen werken! Alleen dat Limburgs….Daar moest ik wel even aan wennen!

In diezelfde periode begon het zorglandschap steeds sneller te veranderen: start marktwerking in de zorg, van papieren naar digitale dossiers, tijdsregistratie, mondiger patiënten/ ouders, SMART-doelen, Visitaties en vooral: bezuinigingen! Dit alles leidde na een periode van veel onzekerheid tot de overname van de kinderrevalidatie van VieCuri door Adelante Zorggroep per januari 2017. Sindsdien werk ik dus in dienst van Adelante, maar nog op dezelfde locatie, in het ziekenhuis in Venlo. In 2018 vond de renovatie van onze afdeling plaats. Het is een prachtige afdeling geworden, met ook voor de kinderen herkenbare elementen (een grote muurschildering met ‘the big five’ erop in de gang).

De functie als kinderlogopedist bij Adelante kinderrevalidatie ziekenhuis, is erg veelzijdig. We zien kinderen vanaf prematuriteit tot en met de puberteit, wat op zich natuurlijk al veel afwisseling biedt. De problemen waarmee de kinderen en hun ouders hier op de afdeling komen, zijn ook zeer divers.

Het werk geeft me energie en maakt me trots, omdat ik hier werk in een hecht team, met bevlogen mensen. Omdat we gezamenlijk staan voor goede zorg aan de kinderen met diverse ontwikkelingsuitdagingen en hun ouders, zodat zij de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, in de thuissituatie, maar ook op school en in hun vrije tijd.

Ik geef het stokje door aan Sander Hendrix, Bachelor of Audiology, Adelante Venlo.

Colette Nijssen

Mijn naam is Colette Nijssen, ben 50 jaar en woon samen met mijn partner Rogé en mijn twee kinderen Danique en Ruben. Werkzaam bij Adelante in Venlo. In mijn vrije tijd ben ik graag bij mijn vriendinnen, bezoek ik graag concerten en musea en geniet ik van het samen zijn met mijn gezin. Het stokje heb ik ontvangen van Timme van de Vijgen-Leemput, zij is werkzaam in Cluster Taal en is een van mijn collegae in de Ondernemingsraad waarin ik de Commissie Leefbaarheid vertegenwoordig.

In 1987 ben ik in het St. Laurentius ziekenhuis begonnen als leerling verpleegkundige. Dit vond ik een mooie roeping; écht iets kunnen betekenen voor mensen. Na 3 jaar (met nog 10 maanden te gaan in de opleiding) heb ik de overstap gemaakt als doktersassistente bij een Arbodienst aan de slag te gaan. De nachtdiensten en het niet kunnen slapen gaven de doorslag hierin. Mijn taken waren het uitvoeren van medische testen zoals: longfunctie, ECG, visus, audiometrie, bloedprikken, vaccinaties enz. De opleiding tot medisch assistente en audiometriste vormden een goede basis hiervoor.

Na 9 jaar wilde ik me graag verder ontwikkelen bij de Arbodienst in de secretariële richting en volgde een opleiding tot secretaresse. Daarna heb ik als coördinerend secretaresse gewerkt. Dat was in een roerige tijd waarbij veel Arbodiensten gingen fuseren en er verschuivingen in het management plaats vonden. Na 11,5 jaar solliciteerde ik in het jaar 2000 naar de functie van secretaresse te VieCuri Venlo, waarbij ik de toenmalige manager Ton van Gestel, secretarieel ondersteunde. Daarbij verrichtte ik taken waaronder het notuleren van het kinderteam en team volwassenen, teamplanning, verlofregistratie en bijkomende werkzaamheden.

De behoefte mij te blijven ontwikkelen was groot. Dit resulteerde in een HBO opleiding tot projectassistente en verschillende opleidingen bij leveranciers (VIR en ChipSoft) als aanvulling op de taak die ik uitvoerde als applicatiebeheerder voor onze afdeling. Later kwam daar een controlerende taak in de DBC registratie bij.

Tijdens de overname door Adelante in 2017 ben ik gevraagd de rol als coördinator van het Secretariaat en Servicedesk op me te nemen. Leidinggeven aan 12 medewerkers was een nieuwe uitdaging voor mij; met name doordat medewerkers nog erg moesten wennen aan nieuwe systemen, processen en cultuur. Mijn HBO opleiding middle management gaf me de tools om de medewerkers te steunen en te begeleiden in deze lastige periode, waardoor ze langzaam het vertrouwen in zichzelf terug kregen en eigenaren werden van processen. Inmiddels staat er een team dat volop in ontwikkeling is. Ze zijn experts op hun vakgebied en volgen regelmatig scholing zodat we samen kunnen zorgdragen voor een goede kwalitatieve ondersteuning van onze artsen en patiënten.

Van de ondersteunende dienst te Hoensbroek hebben wij onvoorwaardelijke steun mogen ontvangen zelfs op momenten dat zij zelf met een capaciteitsprobleem kampten, ook dat is Adelante, chapeau!

Ik ben heel trots om medewerker van Adelante te zijn en enorm trots op mijn team! Samen halen wij het beste uit onszelf.

Afsluitend geef ik het stokje door aan Anita Slot, kinderlogopediste, Adelante Venlo.

Laura Minghetti

Mijn naam is Laura Minghetti, 29 jaar en woon samen met mijn partner Niek en mijn dochter Iza in Elsloo. In mijn vrije tijd ben ik graag actief! Naast de vele uren op kantoor zitten, ben ik ook wat uurtjes te vinden in de sportschool en natuurlijk actief bezig met mijn dochter. Ik ben helemaal fan van Obstacle runs en daarom ook regelmatig te vinden in de modder.


In 2015 ben ik als stagiaire gestart bij de Adelante Academie. Hier ben ik nadat ik geslaagd was voor mijn opleiding People and Business management mogen starten als Opleidingsfunctionaris. Dit was gelijk een geheel nieuwe functie voor de organisatie, dus gedurende de jaren heeft dit meer vorm moeten krijgen. Mezelf kenbaar maken in wat je kunt betekenen voor de organisatie was nodig.
Als opleidingsfunctionaris heb ik een divers takenpakket dat o.a. bestaat uit het ontwerpen van leer- ontwikkeltrajecten, het organiseren van trainingen, symposia en introductiedagen voor nieuwe medewerkers. En daarnaast het coördineren van de MZIC stages en het beheren van het LMS (Leer Management Systeem).
Veel mensen zullen mij kennen als dat laatste! “Voor het LMS moet je bij Laura zijn..”, maar daarnaast houd ik me natuurlijk nog met meer zaken bezig.

Ik ben verantwoordelijk voor de centrale ontwikkeling van medewerkers binnen Adelante zoals het ontwerpen en organiseren van verplichte en vrijwillige trainingen van begin tot eind. Hierbij is voortgangsbewaking over het organisatorische stukje zoals plannen van de trainingen, afstemming met docenten en deelnemers, reserveringen, evaluaties etc. van belang. Daarnaast ben je eerste aanspreekpunt voor interne/externe docenten en medewerkers die een training volgen, kortom zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Vanaf 2017 zijn we binnen de Academie gestart met het 70-20-10 principe waarbij het inzetten van effectieve leertrajecten uitganspunt is. Je verlegt de focus van “dit is een goede training” naar “dit hebben medewerkers nodig om…”. Samen met collega’s die werkzaam zijn binnen het primaire proces neem ik het scholingsplan onder de loep indien dit noodzakelijk is. Er wordt dan geanalyseerd hoe het werkproces er in de huidige situatie uitziet en hoe deze er dient uit te zien. Daarnaast wordt er bekeken welke verplichtingen er vanuit Adelante en de wet en regelgeving worden opgelegd. Dan beoordelen we welke aspecten er nog nodig zijn om het gewenste resultaat op de werkvloer te realiseren. Dit hoeft dus niet gelijk een cursus te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld een werkinstructie in de vorm van een filmpje zijn, een casusbespreking tijdens een teamoverleg of een informatiebijeenkomst waar inhoudelijke thema’s naar voren komen.

Wat me aanspreekt in mijn functie is het vele contact met collega’s en de diversiteit en vrijheid in mijn werkzaamheden. Van het organiseren van een symposium of introductiedag voor nieuwe medewerkers, tot het ontwerpen van een cursus. Geen dag is hetzelfde. Dit zorgt er ook wel voor dat sommige dagen hectisch kunnen zijn.
Een voordeel van mijn functie is dat ik bijna iedereen die bij Adelante werkzaam is, wel ken of mee in contact ben geweest. Dit is handig om je een weg te banen in een grote organisatie.

Wat ik geleerd heb gedurende de jaren dat ik bij Adelante werk is dat niet alles altijd gaat zoals je het van te voren bedenkt. Je hierdoor niet uit het veld laten slaan is nodig om teleurstellingen te voorkomen. Daarnaast jezelf verplaatsen in de interne klant. Trainingen organiseer je bijvoorbeeld op momenten waarop de patiënten planning niet in het geding komt, nauw contact met de planning is hiervoor van belang. Activiteiten worden geruime tijd van te voren aangekondigd, liefst 4 maanden van te voren. Daarnaast het betrekken van collega’s in veranderprocessen die ze ondergaan tijdens het aanpassen van scholingsplannen. Je inleven en afvragen welke consequenties dit heeft voor een collega.

Werken bij Adelante is leuk, ik voel me gewaardeerd en kan mijn energie kwijt in de kansen en uitdagingen die voorbij komen.

Adelante is een trotse en betrokken organisatie, waar het werk met passie gedaan wordt. Hier herken ik mezelf in. Toch even dat stapje meer zetten en anderen helpen waar dit kan.

Ik geef het stokje door aan Timme Vijgen, Orthodidactisch medewerker.”

Renate Schrooders

"Mijn naam is Renate Schrooders, ik ben 51 jaar, getrouwd met Werner en moeder van Gianna en Luca. Ik werk al bijna 30 jaar met veel plezier als leerkracht op de Adelante Mytylschool in Valkenburg aan de Geul.
Ik kreeg het stokje voor deze rubriek van Brigitte van Rassel. Met haar heb ik in Maastricht op de Pabo gezeten en we gingen samen in oktober 1989 onze stage speciaal onderwijs lopen op de mytylschool van het toenmalige Franciscusoord. Met knikkende knieën stapte ik de eerste dag de school binnen; ik vond het spannend en had geen idee wat ik moest verwachten van lesgeven aan kinderen met een beperking. Die spanning viel gelukkig heel snel weg toen ik ontdekte dat dit niet veel anders was dan lesgeven op een “gewone” school. Ik vond de stage geweldig en toen ik in mei 1990 mijn diploma kreeg mocht ik meteen beginnen met vervangen op de mytylschool. Ik ben er nooit meer weggegaan! Ik volgde tijdens mijn eerste jaren in de avonduren de opleidingen Speciaal Onderwijs en Remedial Teaching en werkte overdag met veel plezier in alle afdelingen van de school.

Renate Schrooders, leerkracht Adelante Mytylschool

Het leuke van werken op onze mytylschool is dat er veel verschillende afdelingen zijn en dat je dus makkelijk kunt wisselen van werkplek. Hierdoor voorkom je dat je jaren dezelfde groep hebt en gaat vastroesten in je werk. Je kunt jezelf blijven uitdagen door te wisselen van team en doelgroep kinderen. Momenteel werk ik op de leerweg basisonderwijs en vorm samen met onderwijsassistente Nancy Dinjens het klassenteam van groep 5. Mijn beroep en werkplek kennen veel leuke kanten; kinderen én hun ouders helpen om te groeien op alle vlakken, samenwerken met heel veel professionals binnen en buiten Adelante, ieder jaar een groot aanbod aan nascholingsmogelijkheden, geen sleur want elke werkdag is anders en samen mogen werken met leuke collega’s. Door het beste uit mezelf te halen kan ik ook het beste uit mijn leerlingen halen. De sfeer in de groep en het leerklimaat vind ik de twee belangrijkste pijlers van onze klas. Als een kind zich prettig en veilig voelt kan het zich optimaal ontwikkelen en tot leren komen. We werken op school met de GDO-methodiek (Groepsdynamisch Onderwijs) en dit zorgt voor een fijn klimaat voor onze kinderen.

Werken in het onderwijs is tegenwoordig ook bezig zijn met veel uitdagingen. Er komen nieuwe vakken bij (bijvoorbeeld Engels, digitale geletterdheid, techniek, burgerschap, computational thinking) en al deze vakken moeten naast de bestaande vakken gegeven worden. Er wordt veel administratief werk gevraagd en ik vind dat hier soms te veel tijd aan besteed moet worden. De werkdruk is toegenomen en er is een tekort aan vervangers op school. Het is jammer dat de Pabo’s geen aandacht meer geven aan het speciaal onderwijs en dat er daardoor geen stagiaires meer komen werken op onze school. Een fijne stage kan immers resulteren in een fijne werkplek. Er zijn veranderingen nodig in het onderwijs, maar heel langzaam lijkt er beweging in te gaan komen. Volgens mensen om mij heen is mijn glas meestal half vol; ik heb ook nu vertrouwen in de toekomst.

Werken bij Adelante is leuk. Ik ben trots op mijn werk en voel me gewaardeerd. Ik heb een baan vol afwisseling, uitdagingen en kansen.

Ik geef het stokje graag door aan Laura Minghetti, opleidingsfunctionaris in Hoensbroek."

Brigitte van Rassel

Mijn naam is Brigitte van Rassel en ik ben 50 jaar oud. Al ruim 25 jaar ben ik werkzaam bij Adelante. De laatste jaren iets minder zichtbaar omdat de afdeling Arbeidstherapie, waar ik nu werkzaam ben, in de kelder ligt. Ik ben begonnen als secretaresse bij Adelante Audiologie. Na mijn havo diploma en het afronden van de pabo opleiding kon ik niet echt blij worden van lesgeven. Na een jaar werken in een leuke boetiek in Maastricht besloot ik om een ander diploma te behalen en volgde een opleiding voor medisch directiesecretaresse. Via mijn stageplek bij afdeling Audiologie van het ziekenhuis in Maastricht kon ik aan de slag bij het Audiologisch Centrum Hoensbroek (tegenwoordig genaamd Audiologie & Communicatie). Eerst ter vervanging van een zwangerschapsverlof en later in een vaste functie. Aangezien ik dagelijks van Maastricht naar Hoensbroek reisde en mijn partner van Nuth naar Maastricht, zijn wij gaan samenwonen in Hoensbroek. Zo hoefde maar één van ons te “reizen” naar het werk. We kochten vervolgens onze eerste woning in Sittard. Met als gevolg dat we toch weer beiden moesten reizen naar ons werk.
Na een paar jaar ontstond er een vacature bij Adelante, afdeling Personeel & Organisatie, nu afdeling Human Resources (HR). Hier heb ik meerdere jaren met plezier gewerkt. Ook kwam er gezinsuitbreiding (dochter Puck) en kochten we een huis in Nuth, waar we nog steeds wonen. Ik was het woon-werkverkeer van Sittard naar Hoensbroek zat. Door de drukte was ik dagelijks toch minstens 20 minuten (enkele reis) onderweg.
Vanuit Nuth fietste ik een kwartiertje, een mooie route, zo kreeg ik tenminste de nodige beweging. Dat was welkom aangezien mijn werk als secretaresse vooral zittend was en ik rugklachten had. Dat fietsen was ook altijd erg gezellig met mijn dochter Puck die achterop zat. Toen ze klein was bracht ik haar naar de Bereboot, kinderopvang op het terrein van Adelante, als ik ging werken.

Een paar jaar later kwam er een vacature voor secretaresse Volwassenenrevalidatie bij Adelante. Ik solliciteerde en werd aangenomen voor de job. Ik heb met een aantal medisch managers gewerkt. Leuk werk, maar toch vond ik het tijd worden voor iets anders, werkzaamheden die aan het einde van een dag afgerond kunnen zijn. Iets waarbij ik zelf meer kan bewegen en meer met mijn handen bezig kan zijn. Ik dacht soms zelfs hardop aan schilderwerkzaamheden, tot ‘ergernis’ van mijn toenmalige collega ;-).
Ik was al eens bij afdeling Arbeidstherapie geweest omdat ik nieuwsgierig was wat daar gedaan werd. Het leek mij geweldig om daar iets aan te kunnen bijdragen. De meeste collega’s keken raar op maar dit werk sluit goed aan bij mijn interesses en creativiteit. HR heeft hierin een steentje bijgedragen, ze kennen me wat beter daar. Mijn huidige collega-vakkracht zag het gelukkig ook zitten en zo mocht ik aan de slag als vakkracht Arbeidstherapie.
Het woord Arbeidstherapie zorgt meermaals voor verwarring bij de revalidanten: “ik hoef toch niet meer te werken?” of “ik ben geen klusser”. Maar het gaat niet om hetgeen hier gemaakt wordt zoals bijvoorbeeld het klassieke vogelnestkastje of de windwaaier. Het gaat om de weg naar het eindresultaat: welke problemen kom ik tegen en hoe kan ik deze oplossen? Wat kan ik lichamelijk? Weer leren lopen wordt geoefend bij de fysio maar lopen met materialen in de handen en in een omgeving waar ook andere revalidanten om je heen bewegen. Of oefenen met staan, lukt dat ook als je afgeleid bent door het bezig zijn met een werkstuk? Kan ik een werkbeschrijving omzetten in handelen en hoe zit het met prikkelverwerking? Er zijn meerdere mensen in de ruimte aanwezig (therapiegroepen) die geluid maken met timmeren, zagen en de radio in de ruimte staat altijd aan, Onze omgeving in de werkruimte bij Arbeidstherapie is dan ook heel anders dan een klinische omgeving. Het ruikt hier heerlijk naar hout en metaal! Voor sommigen is deze omgeving een verademing en ontspannend.
Een revalidant kan hier werken met hout of metaal. Metaal vraagt wat meer kracht en nauwkeurigheid. Inmiddels heb ik ook leren lassen, hoe leuk is dat?

Ik haal veel voldoening uit mijn werk. Revalidanten zetten hier stappen vooruit, waarbij ik deel uitmaak van deze vooruitgang! Het is ook dankbaar werk. Ik heb hier in de afgelopen 3 jaar al meer bedankjes gekregen dan in mijn 25 jaar secretaressewerk ;-) Bij Arbeidstherapie komen revalidanten van alle diagnosegroepen: amputatie/traumatologie/orthopedie, chronische pijn, dwarslaesie, NAH, CVA en cardio. Elke revalidant heeft een eigen doel waar hij/zij aan wil werken en wordt op een daarbij passende manier begeleid. Voor de mensen met chronische pijn is het bijvoorbeeld belangrijker om te doseren of te pauzeren en hun energie te verdelen. Bij cliënten van afdeling cardio is energieverdeling ook belangrijk naast de opbouw van belastbaarheid. De handelingen die men hier tegenkomt tijdens de therapie kunnen weer gebruikt worden in het dagelijks leven.
Ik ben erg blij met mijn huidige werkplek. Trouwens, doordat ik nu veel meer in beweging ben tijdens mijn werk heb ik ook bijna geen rugklachten meer. Deze switch heeft mij dus veel opgeleverd. Ik kan nog wel een aantal jaren mee bij Adelante!

In mijn vrije tijd wandel ik regelmatig, sport ik (pilates en floatfit) en werk ik met klei. Ik maak keramische beelden met mijn eigen keramiekoven (www.brigittevanrassel.com), het is dus eigen productie van het begin tot het eind. In het verleden heb ik ervaren dat deze hobby voor mij therapeutische waarde heeft en daarnaast kan ik deze ervaring heel goed gebruiken in mijn huidige job.

Mocht je als collega nieuwsgierig geworden zijn, loop gerust eens binnen om te “ruiken”, ik geef graag toelichting over hetgeen we hier doen!

Ik geef het stokje door aan Renate Schrooders, leerkracht.

 

Sabine Schoenmaeckers

Mijn naam is Sabine Schoenmaeckers (42), ik ben samen met mijn partner Paul en ben moeder van Fleur, Daan en Merel. Ik ben in 1997 als stagiaire ergotherapie gestart in het toen nog Stichting Revalidatie Limburg en ben uiteindelijk niet meer weggegaan. Na 18 jaar te hebben gewerkt als ergotherapeut, eerst op de afdeling dwarslaesie en daarna op de afdeling Amputatie, Trauma en Orthopedie, heb ik in 2016 het roer omgegooid en ben ik als opnamecoördinator voor volwassenrevalidatie op locatie Hoensbroek gaan werken.

Een hele stap zo van de directe patiëntenzorg naar een meer ondersteunende functie. Ik krijg dan ook nog vaak de vraag of ik het patiëntencontact niet heel erg mis. De laatste jaren van mijn werk als ergotherapeut ben ik veel betrokken geweest bij projecten en dit beviel mij erg goed. Het samen kijken naar hoe iets beter, efficiënter en meer van deze tijd kan en hierop je werk inrichten vind ik een hele uitdaging. Dit maakte de stap richting Medische Administratie en Planning uiteindelijk een stukje makkelijker.

Als opnamecoördinator ben je een spil tussen de verwijzers van de patiënten en de artsen van Adelante die de aanvragen beoordelen. Het vergt een goede communicatie om alle lijntjes kort te houden en de verwijzers, maar vooral ook de patiënten die aangemeld worden, van een goede service te voorzien. Ervoor te zorgen dat de wachttijden zo minimaal mogelijk zijn. Te allen tijde te zorgen dat er een goede planning is van onze klinische bedden. Het is zeker niet zo dat we alleen maar de lege bedden vullen. Het is een samenspel van bedden en beschikbare capaciteit van behandelaren en verpleging. Hiervoor heb je met alle lagen overleg en moet je uiteindelijk goede en gedegen keuzes durven nemen. De opname zorgt er o.a. ook voor dat een patiënt die wordt aangemeld goed wordt verwerkt in onze systemen. Dat we alle informatie vooraf en met toestemming van de patiënt binnen hebben, zodat onze revalidatieartsen goed kunnen beoordelen en de patiënt uiteindelijk kan starten met zijn behandeling. Ook ga ik naar omliggende ziekenhuizen om hier processen te bespreken, te verbeteren en informatie te geven over onze procedures en wachttijden.

Sinds vorig jaar coördineer ik tevens de medische secretariaten, helpdesk en het patiëntenservicebureau van de locatie Hoensbroek. Deze combi maakt het werk nog uitdagender. Het met zijn alle zorgdragen voor een goede ondersteuning van de artsen. Hiervoor hebben we hele korte lijntjes met onze collega’s van de planning. Hoe doen we het nu? En wat kan er beter? Dit zal de komende periode onze aandacht hebben. Het denken in mogelijkheden en hierbij je collega, de verwijzer en de patiënt helpen vind ik ontzettend belangrijk. Het valt of staat bij een goede samenwerking en teamwork!

Om terug te komen op de vraag of ik het patiëntencontact mis? Ja en nee, het intensieve contact met patiënten, het in hun wereld meereizen voor een bepaalde periode in hun leven dat is er niet meer en dat mis ik best wel eens. Echter ook nu heb ik veel contact met patiënten, bijvoorbeeld helpen met verzekeringsgegevens om zodoende toch te kunnen revalideren in Adelante, vragen te beantwoorden over facturen, wachtlijsten en start van de klinische behandeling. Met hierbij altijd als doel om de patiënt of zijn familie snel van goede informatie te voorzien. Zodat ze met een gerust hart verder kunnen. Een klein stukje zorg wegnemen en ervoor zorgen dat de patiënt en /of zijn familie op een persoonlijke wijze worden geholpen. Op deze manier doe ik mijn best iedere dag het beste uit mijzelf te halen!

Ik geef het stokje door aan Brigitte van Rassel, vakkracht ergo techniek.

 

Nancy Vos-Dinjens

Mijn naam is Nancy Vos-Dinjens, ik ben 40 jaar, getrouwd met Remco en moeder van Dani en Nina. Ik werk nu bijna 21 jaar bij Adelante als onderwijsassistente en heb binnen alle leerwegen gewerkt. De afgelopen vier jaar werk ik in de leerweg basisonderwijs, samen met Renate (leerkracht) in groep 7/8. Ons beroep is de afgelopen jaren enorm veranderd. Het is uitdagender, veelomvattender en breder geworden. In de functie van onderwijsassistente komt heel veel aan bod, variërend van pedagogiek tot didactiek en van (verpleegkundige) zorg tot ouderparticipatie. Voor mij is dit net de uitdaging; op heel veel verschillende vlakken bezig zijn met de leerlingen en alles wat daar bij hoort.

Daarnaast ben ik als persoon positief creatief en altijd in voor nieuwe uitdagingen op welk vakgebied qua onderwijs, zorg en pedagogiek dan ook.

De kracht van “Haal het beste uit jezelf” is voor mij dan ook dat ik de leerlingen kan meegeven dat ze niet bang moeten zijn voor onzekerheden op hun pad. En dat ik ze kan coachen naar de voor hun juiste keuze als eigen individu met hun eigen verantwoordelijkheid. Net buiten hun comfortzone liggen soms namelijk net de mooiste kansen.

In de praktijk sta ik allereerst met twee voeten in de klas, daar ligt mijn basis, mijn hart, heel dicht bij de leerlingen. Ze zoveel mogelijk coachen, begeleiden en leren hun eigen keuzes te maken, ook met hun beperkingen. Ze laten inzien dat er naast wat soms niet kan of moeilijk kan, er nog zoveel andere mogelijkheden zijn en ze ook daarin laten geloven. Ze vooral zelf laten ontdekken, maar ze juist ook begeleiden als het niet lukt en ze leren dat er altijd nog een andere weg is die samen bewandeld kan worden. Dit alles in combinatie met een gezonde dosis humor.

Onze groep 7/8 is de laatste groep van de basisschool. Naast dat er dit schooljaar belangrijke keuzes worden gemaakt voor de toekomst van de leerlingen, de brugklas op het Adelante College of de stap naar regulier onderwijs, vinden wij als klassenteam het minstens zo belangrijk dat dit laatste schooljaar van de basisschool onvergetelijk en gezellig wordt.

Naast mijn werk in de klas heb ik nog diverse andere taken. Sinds dit jaar ben ik geschoold als anti-pestcoördinator en geef ik samen met twee andere collega’s invulling aan het anti-pestbeleid. We voeren effectieve en preventieve activiteiten uit om pesten te voorkomen en zorgen dat het pestprotocol actueel blijft en nageleefd wordt.

Samen met de dagverpleging begeleid ik tevens leerlingen met sondevoeding, diabetes etc. en overleg ik samen met een werkgroep over de regelgevingen rondom medicatie op school. Als contactpersoon van de onderwijsassistenten leerweg basisonderwijs draag ik er zorg voor dat we allemaal goed op de hoogte blijven van wat allemaal speelt op het werk en probeer ik nieuwe collega’s met het “maatjesproject” welkom te heten in het warme bad van Adelante.

Als neventaak werk ik nog samen met een enthousiaste groep BHV-ers om er voor te zorgen dat alles veilig blijft verlopen in de school en bij calamiteiten.

Mijn werk is dus alles behalve saai en een werkdag is nooit hetzelfde.

Ik werk dus met heel veel verschillende disciplines samen, van de revalidatiearts tot verpleegkundige en van de fysiotherapeut tot de intern begeleider. We streven ernaar om zoveel mogelijk op één lijn te komen met als doel de leerling het beste pad voor zichzelf te laten bewandelen.

Ik ben van mening dat wat je zelf meemaakt in je leven, of dat nou positief of negatief is, je vormt in alles wat je doet. Je moet altijd het beste uit jezelf blijven halen, samen met je familie, vrienden, kennissen of alle betrokken professionals van Adelante om je heen. Dan alleen kun je jezelf blijven ontwikkelen.

Ik geef het stokje door aan Sabine Schoenmaeckers, opnamecoördinator voor Volwassenenrevalidatie locatie Hoensbroek.

Christoph Loo

Mijn naam is Christoph Loo, sinds 2012 werkzaam als manager Adelante afdeling Revalidatie locatie Maastricht UMC+ (academisch ziekenhuis). Sinds 2001 ben ik medewerker binnen Adelante. Voorheen ben ik werkzaam geweest voor de afdeling Bewegingsagogie en Ergotherapie locatie Hoensbroek. Daarnaast heb ik bijna 10 jaar gewerkt als ergotherapeut voor het MUMC+.

Vertel eens iets over je functie…
Sinds 2016 is de samenwerking tussen MUMC+ en Adelante uitgebreid en is Adelante verantwoordelijk voor de revalidatieactiviteiten binnen het MUMC+. Samen met mijn duaal medisch manager Marieke van Beugen geef ik leiding aan een club enthousiaste professionals. Op onze locatie ondersteunen we allerlei specialismen tijdens de klinische opname binnen het ziekenhuis op het gebied van revalidatie. Daarnaast bieden wij een poliklinische consultfunctie en dagbehandeling  aan. Naast zorg vindt er onderwijs, opleiding en (wetenschappelijk) onderzoek plaats.

Wat spreekt je aan in deze functie?
Vanuit mijn vorige rol als ergotherapeut heb ik geleerd om zelfmanagement te vergroten bij cliënten en heb ik ervaren hoe groot de voldoening hiervan is. Doordat mensen leren dat ze invloed kunnen uitoefenen, vergroot je betrokkenheid en creëer je draagvlak. In feite geldt in deze functie hetzelfde. Door mijn achtergrond als therapeut heb ik een goed beeld van wat de impact is voor behandelaren bij allerlei veranderingen in de zorg en probeer ik als manager zo goed mogelijk ondersteuning te bieden aan de rol die iedere individuele medewerker daarin inneemt.

Het samenstellen van een team en het faciliteren van ontwikkeling, op het niveau van medewerker, inhoudelijke patiëntenzorg en processen zie ik als een grote uitdaging. Onze Adelante locatie binnen MUMC+ biedt mogelijkheden om naast de samenwerking met het kenniscentrum, nauw samen te werken met o.a. de universitaire vakgroep(en). Veel van onze medewerkers zijn dan ook voor wat betreft wetenschappelijk onderzoek, innovatie en onderwijs gedeeltelijk werkzaam voor UM en het kenniscentrum. Daarnaast werken we nauw samen met diverse specialismen in het ziekenhuis, waardoor we als Adelante goed kunnen anticiperen op zowel de ontwikkelingen binnen bestaande (keten)zorg als ook de ontwikkeling van nieuwe doelgroepen etc. Als manager probeer ik steeds verbinding te zoeken en voor onze afdeling een kader te creëren, waarin alle betrokkenen optimaal kunnen presteren.

Wat maakt mij trots om voor Adelante te werken?
Adelante is een grote zorgaanbieder met nauwe samenwerkingsverbanden met andere zorgaanbieders in Limburg. Mede door de uitbreiding met de ziekenhuislocaties zijn we in staat om de cliënten in deze hele regio zo goed mogelijke revalidatiezorg aan te bieden. In mijn werk maakt het mij trots dat ik met een team werk dat iedere dag weer probeert om de beste zorg te leveren en  steeds bezig is met ontwikkeling van zorg. Ik ben er trots op dat ons team naast kwaliteit van zorg, oog heeft voor onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, doelmatigheid, efficiëntie. Dit uit zich ook in de resultaten van de laatste medewerkers- en cliënttevredenheidsonderzoeken. Uiteindelijk doen we het allemaal samen en voor de patiënt, binnen Adelante kan dit!

Hoe haal jij het beste uit jezelf?
Naast een dagelijkse gezonde dosis humor en (met mate!) genieten van het leven, vind ik het belangrijk om in mijn werk kritisch te zijn op mezelf en het team en open te staan voor feedback. Daarom vind ik het van belang om veiligheid te creëren waardoor medewerkers en patiënten de ruimte voelen om open ideeën en verbeterpunten te bespreken. Door het team deze ruimte te bieden en goed te luisteren naar wat er binnen het team leeft, denk ik vanuit mijn rol als manager een positieve en constructieve bijdrage te kunnen leveren voor Adelante.

Aan wie geef ik het stokje door?
Adelante is een grote zorgaanbieder die van oudsher vanuit locatie Hoensbroek is georiënteerd. Om de ziekenhuissituatie nog beter in beeld te brengen zou ik het stokje willen doorgeven aan Wim Wetzelaer, revalidatiearts op Adelante afdeling VieCuri Venlo.

Wim Wetzelaer

Mijn naam is Wim Wetzelaer (51). Ik ben geboren in Roermond, getrouwd en woon met een zoon en twee pleegkinderen sinds ongeveer 12 jaar in Maasbree. Na mijn opleiding bij Adelante heb ik ongeveer 6 jaar in Bergen op Zoom gewoond waar ik zowel in het ziekenhuis daar als in Roosendaal gewerkt heb. Daarna ben ik overgestapt naar VieCuri in Venlo. Per 1 januari 2017 is de revalidatieafdeling geheel overgenomen door Adelante. In mijn vrije tijd tennis ik, toer ik regelmatig op de motor en vind ik het heerlijk om in de winter te skiën.

Aanvankelijk ben ik heel breed begonnen in mijn werk waarbij ik alle diagnosegroepen zag en deeltijds ook kinderrevalidatie heb gedaan. Geleidelijk ben ik mij steeds meer gaan toespitsen op NMA (Neuro Musculaire Aandoeiningen, ofwel spierziekten, red.) en spasticiteit bij volwassenen. Daarnaast ben ik mij ook steeds meer gaan bezighouden met medisch management en opleiding. Ik heb altijd in een ziekenhuis gewerkt.

Samen met het team kun je voor mensen vaak heel veel betekenen. Vaak op zeer wisselende gebieden. Bij de een meer op somatisch gebied, de ander meer cognitief of sociaal maar ook een combinatie van alle gebieden. Hierdoor is het vaak mogelijk mensen te helpen weer dingen in het dagelijkse leven te doen die niet meer lukten of waarvan ze soms zelf dachten dat het niet meer haalbaar was. Ook bij progressieve aandoeningen, zoals vaak binnen de NMA, blijkt dat de begeleiding door een revalidatieteam zeer veel meerwaarde kan hebben. Een ander bijzonder leuk facet van het werk is niet alleen de samenwerking in het team maar ook met behandelaren in de eerste lijn en binnen andere instellingen.

In mijn huidige functie heb ik veel geleerd van het belang van netwerken binnen de organisatie, maar zeker ook buiten de eigen organisatie. Daarnaast heb ik, zeker in het contact met NMA-patiënten, geleerd om de problemen die ik tegen kom te relativeren.

Adelante is een organisatie met veel expertise. Daarnaast is het een sociale organisatie waarbij het onderling contact binnen de organisatie heel laagdrempelig is. Op het moment dat ik dit schrijf is het stof van de overname door Adelante langzaam neer gedwarreld en begint het stof van de verbouwing zich te verspreiden over de afdeling. Adelante is een grote organisatie met veel expertise op revalidatie en audiologie waardoor ik verwacht dat het mogelijk is om binnen deze organisatie de revalidatie in Noord-Limburg nog verder uit te breiden en op de kaart te zetten. Het is een lerende organisatie waar medewerkers in een prettige sfeer de gelegenheid krijgen zich verder te ontwikkelen. Ik haal het beste uit mezelf door regelmatig eens wat afstand te nemen van de lopende zaken, dingen te relativeren en mij af te vragen wat nu écht belangrijk is in dat geval.

Saskia Starmans

Vertel eens iets over jezelf? Wat wisten we nog niet van jou?
Mijn naam is Saskia Starmans (27 jaar). Sinds september 2012 ben ik werkzaam binnen Adelante. Ik ben werkzaam binnen de afdeling Informatiemanagement als applicatiebeheerder R-EPD. In februari 2012 ben ik eerst begonnen met mijn afstudeerstage voor de opleiding People & Business Management. Deze scriptie ging over de implementatie van het R-EPD. Vervolgens ben ik aangenomen bij Informatiemanagement na mijn stageperiode. Ik bouw nieuwe formulieren binnen het R-EPD voor gebruikers en probeer ik ervoor te zorgen dat problemen van gebruikers zo snel mogelijk opgelost kunnen worden.

Wat spreekt je in deze functie aan?
De diversiteit wat je op een dag allemaal moet doen en het helpen van gebruikers.

Wat heb je in je huidige functie geleerd?
Aangezien ik geen ICT en/of Informatiemanagement opleiding heb gedaan heb ik van het begin af aan steeds nieuwe dingen geleerd van het aanmaken van gebruikers tot het bouwen van formulieren. Hierdoor blijft mijn werk ook leuk, omdat je elke dag iets bij leert.

Wat motiveert jou om bij Adelante te werken/ wat maakt het werken bij Adelante voor jou leuk?
Mijn collega’s en mijn werk zorgen ervoor dat ik elke dag gemotiveerd naar het werk ga.

Wat maakt jou trots? Beschrijf Adelante in drie woorden.
Informeel. Samenwerken. Vooruit.

Hoe haal jij het beste uit jezelf?
Door iedere keer nieuwe uitdagingen aan te gaan om mezelf te overtreffen en nieuwe ervaringen op te doen.

Nicole Schepers

Ik ben Nicole Schepers, getrouwd met Paul en we hebben 2 kinderen. Meline (23) en Marcus (19). Samen wonen we in Geleen. Ik hou van Italië, koken en sporten. Het liefst combineer ik deze dingen, door onze vakanties daar door te brengen, te genieten van het heerlijke eten, waarbij ik tevens inspiratie opdoe voor thuis. Verder kun je in de Dolomieten heerlijke bergwandelingen maken. 

Na 12 jaar technische groothandel heb ik in 1999 de overstap gemaakt naar de zorgsector. Eerst bij een zorgverzekeraar, vervolgens een regionaal ziekenhuis en sinds 2009 bij Adelante. Als secretaresse Raad van Bestuur bestaat mijn taak uit het verlenen van ondersteuning aan de Raad van Bestuur vanuit de locatie Hoensbroek. Met mijn collega’s zorg ik ervoor dat de planning, organisatie en coördinatie van de bestuursagenda soepel en optimaal verloopt. Mijn werkzaamheden wisselen elkaar snel af en worden beïnvloed door in- en externe factoren. 

Naast het werken voor de Raad van Bestuur verzorg ik ook de secretariële ondersteuning voor de stichting Vooruit voor kinderen met een handicap. Een nevenactiviteit die me veel energie en voldoening geeft. Deze stichting biedt kinderen en jongeren met een beperking de mogelijkheid om met hulp van een financiële ondersteuning deel te nemen aan activiteiten die voor niet gehandicapte leeftijdsgenoten heel normaal zijn. Het gaat daarbij vooral om die projecten die hen een extra steuntje in de rug geven bij het verwerven van een plaats in de samenleving. De stichting ondersteunt projecten in de provincie Limburg, de derde wereld en draagt bij aan de kosten van wetenschappelijk onderzoek. Neem eens een kijkje op onze recent vernieuwde website: www.stichtingvooruit.nl

Bij Adelante werk je dicht bij de cliënt en ervaar je dagelijks de toegevoegde van de specialistische zorg die we samen bieden. Vanuit mijn privé omgeving heb ik ervaren dat de zorg die Adelante biedt voor de cliënt en familie van onschatbare waarde is. Naast dat Adelante een organisatie is die gericht is op een optimale dienstverlening richting de cliënt, is het ook een ‘bedrijf” dat innoveert, onderneemt en voldoende loopbaan en ontwikkelingsmogelijkheden biedt voor haar werknemers. 

Ik wil graag het stokje doorgeven aan Anke Logister, Anke is logopediste bij team Zuid van ons organisatieonderdeel Audiologie & Communicatie.

Anke Logister

Mijn naam is Anke Logister (31). Ik werk inmiddels acht jaar met veel plezier bij team taal Zuid in Hoensbroek als logopedist en geregistreerd dyslexiebehandelaar. Ik zie kinderen voor onderzoek naar de mondelinge taalvaardigheid en ook voor hun didactische vaardigheden. Bij dit laatste onderdeel bekijk ik onder andere of het kind moeite heeft met lezen en/of spellen. De kinderen/jongeren die ik zie variëren in leeftijd van 5 tot 18 jaar. Ieder kind is anders, met een andere achtergrond en een ander soort problematiek, dit maakt mijn werk nog gevarieerder. Daarnaast zijn er vijf kinderen die ik behandel voor hun ernstige problemen met lezen en/of spellen. In verband met het afstoten van de tak ernstige enkelvoudige dyslexie zullen deze werkzaamheden vanaf januari 2019 niet meer in mijn takenpakket zitten.

Wat spreekt je in deze functie aan?
Wat ik erg leuk vind is het contact met de kinderen en de gesprekken met ouders. Het kunnen helpen van een kind en/of ouder en school door ze te adviseren over manieren om de luisterproblemen, taal-, lees- en/of spellingsproblemen op een andere manier aan te pakken, vind ik een mooi onderdeel van mijn takenpakket. Ik vind het een verrijking dat ik werk in een multidisciplinair team waar we onze kennis en expertise gezamenlijk inzetten om zo de beste zorg op maat te leveren aan onze cliënt. Bij de behandeling van kinderen met ernstige dyslexie is het prachtig om te zien hoe een kind groeit in zijn ontwikkeling, niet alleen op technisch lees- en spellingsgebied, maar vaak ook als persoontje. Het krijgen van zelfvertrouwen bij schrijftaken en plezier beleven aan leestaken is iedere keer weer iets dat mij raakt.

Wat motiveert jou om bij Adelante te werken/wat maakt het werken bij Adelante voor jou leuk?
Mijn motivatie haal ik uit het samen kunnen werken met collega’s, waarbij wij elkaars kennis en competenties inzetten en aanvullen om zo het beste te bereiken voor onze cliënten. Het werken met kinderen en ouders die gelukkig heel vaak tevreden zijn met onze adviezen, en die een antwoord krijgen op hun hulpvraag. Als wij de hulpvraag niet kunnen beantwoorden, dan zullen we ze op weg helpen naar een andere hulpverlener voor passende zorg. Ouders, scholen en kinderen hebben vragen waar wij samen met ons team antwoorden bij proberen te zoeken, dit maakt dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk kom.

Hoe haal jij het beste uit jezelf?
Ik haal het beste uit mijzelf door positief te denken en te genieten van de kleine dingen. Door samen met ons leuke team met gedreven collega’s te zorgen dat de zorg voor onze cliënt centraal staat! Ik geef het stokje door aan Nelly Vankan – Timmers. Nelly is gastvrouw op onze locatie in Hoensbroek.

Nelly Vankan

Mijn naam is Nelly Vankan-Timmers, 57 jaar, getrouwd met Gerard, moeder  van zoon Rob, dochter Linda en schoonmoeder van Gieljam. We hebben 24 jaar lang samen een videotheek gehad in Aalbeek. Dat maakt dat veel mensen mij (her)kennen en dit krijg ik ook met regelmaat terug aan de balie. Vanaf 1 maart 2005 ben ik werkzaam bij Adelante in Hoensbroek, waar ik tot 1 mei 2015 werkzaam was in kinderdagverblijf De Bereboot als pedagogisch medewerkster. Daar heb ik via de kinderen heel wat medewerkers leren kennen, waar ik nu nog steeds fijne contacten door kan onderhouden.

Vertel eens iets over je functie…
Sinds 1 mei 2015 is er een nieuwe functie gecreëerd aan de receptie bij de hoofdingang. De Raad van Bestuur nam het besluit om 3 dames de plek achter de balie in te laten vullen, hetgeen voorheen door de portiers werd ingevuld. Om deze dienstverlening zo optimaal mogelijk te laten werken naar cliënten, medewerkers, huurders en bezoekers toe, vormen wij vaak het eerste contact en aanspreekpunt bij binnenkomst.

Wat spreekt je aan in deze functie?
In het begin was ik nog zoekende binnen mijn nieuwe functie als gastvrouw/ receptioniste. Was dit wel de juiste keuze die ik gemaakt had? Ik miste namelijk de kinderen. Na verloop van tijd was het me wel duidelijk dat ik op deze plek mijn draai had gevonden. In het verleden heb ik mijn opleiding in de zorg mogen afronden, waarna ik in verschillende zorgcentra werkzaam ben geweest. Ik vind het heerlijk om met mensen bezig te zijn op sociaal-emotioneel vlak. Hier krijg ik binnen mijn functie alle ruimte en erkenning voor.

Wat motiveert jou om bij Adelante te werken?
Door het contact met de cliënten en medewerkers krijg je het een en ander mee van revalidatieprocessen. Het gaat meestal niet vanzelf. Vreugde en verdriet gaan hierbij gepaard. Men heeft dan veel baat bij een kort contact of opbeurend gesprekje. Als je mensen de aandacht en de tijd geeft om hun persoonlijk verhaal te mogen doen, dan ontstaat er een mooi en waardevol contact.

Wat maakt mij trots om voor Adelante te werken en hoe haal ik het beste uit mezelf?
Ik probeer als mensenmens er niet alleen te staan voor de cliënten, maar ook voor de collega’s binnen Adelante. Samen vorm je een team en staan we allemaal voor hetzelfde doel, elkaar verder brengen. Adelante staat voor mij voor vriendelijkheid, vooruitgang en mogelijkheden.

Aan wie geef ik het stokje door?
Ik geef het stokje door aan Diny Korten, werkzaam als medewerker patiëntenservicebureau, in Hoensbroek.

Paul Kurvers

Mijn naam is Paul Kurvers, 56 jaar. Mijn loopbaan binnen Adelante ben ik 28 jaar geleden gestart als verpleegkundige op de dwarslaesie afdeling. In mijn huidige functie als senior beleidsadviseur heb ik nog altijd veel aan de Kennis en ervaring die ik toen heb opgedaan.

Vertel eens iets over je functie…

Als beleidsadviseur heb je geen taken in het primaire proces maar op basis van mijn ervaringen als verpleegkundige kan ik deze koppeling voor mezelf nog steeds maken. Dus ook al verpleeg ik geen patiënten meer, toch ben ik me nog dagelijks bewust van het feit dat ook mijn werkzaamheden eerst en vooral gericht moeten zijn op het optimaliseren van de zorg- en dienstverlening binnen Adelante zodat onze cliënten het beste uit zichzelf kunnen halen.

Wat spreekt je aan in deze functie?
Voor wie mijn agenda bekijkt zal het misschien moeilijk zijn zich hier een voorstelling van te maken. Onderhandelen over contracten met zorgverzekeraars, vertalen van wet- en regelgeving en deelnemen aan kostprijsonderzoeken is in de beleving van velen heel ver weg van de directe zorg en behandeling.

Wat motiveert jou om bij Adelante te werken?

Bij de uitvoering van deze taken heb ik altijd nog mensen als Pim, Maurice, Wieske, Adje, boer Kees, Nolda, Rico en vele anderen voor ogen. Mensen die na een revalidatieperiode bij Adelante weer verder zijn gegaan met hun leven. Na al die jaren bij Adelante put ik hier nog altijd mijn motivatie uit het beste uit mezelf te halen, ook bij het lezen van soms heel taaie beleidsregels.

Wat maakt mij trots om voor Adelante te werken en hoe haal ik het beste uit mezelf?
Om het beste uit jezelf te kunnen blijven halen moet je soms ook wat afstand kunnen nemen en ik ben dan ook heel dankbaar dat ik in 2017 de gelegenheid heb gekregen om 7 weken verlof te kunnen nemen. In deze periode ben ik van Lourdes naar Santiago de Compostella gewandeld. Een tocht die helpt een ruimte te maken zodat je daarna weer energiek bij te kunnen dragen aan de verdere ontwikkeling van ons Adelante.

Aan wie geef ik het stokje door?
Ik geef het stokje door aan Nancy Vos-Dinjens, onderwijsassistente locatie Valkenburg.